Linkovi

SAD brane odluku o prodaji vojne opreme Tajvanu


SAD brane odluku o prodaji vojne opreme Tajvanu
SAD brane odluku o prodaji vojne opreme Tajvanu
<!-- IMAGE -->

Sjedinjene Države brane svoj plan o prodaji vojne opreme Tajvanu nakon prijetnje Kine odmazdom. Glasnogovornica Državnog tajništva Laura Tischler izjavila je danas novinarima da takva prodaja oružja pridonosi održavanju sigurnosti i stabilnosti oko Tajvanskog tjesnaca.

Kina je jutros najavila da obustavlja vojnu razmjenu i sigurnosne razgovore sa Sjedinjenim Državama, te zaprijetila i sankcijama protiv američkih kompanija koje Tajvanu prodaju oružje. Taj potez je odgovor na jučerašnju američku objavu plana o prodaji vojne opreme Tajvanu u vrijednosti od 6 milijardi i 400 milijuna dolara.

Zamjenik kineskog ministravanjskih poslova danas je pozvao američkog veleposlanika u Pekingu i uložio mu prosvjed. On je pozvao Washington da otkaže ugovor koji je okarakterizirao kao prijetnju kineskoj nacionalnoj sigurnosti. On je također rekao da taj sporazum o prodaji podriva napore Kine na miroljubivom ujedinjenju s Tajvanom.

Prema sporazumu, Tajvanu bi bilo prodano 60 helikoptera Black Hawk, prijektili Patriot, radarska postrojenja i komunikacijska oprema, ali ne i lovci F-16 koje je Tajvan želio kupiti.

XS
SM
MD
LG