Linkovi

Obama: "Paket stimulacije spasio gospodarstvo od najveće krize"


Obama: "Paket stimulacije spasio gospodarstvo od najveće krize"
Obama: "Paket stimulacije spasio gospodarstvo od najveće krize"
<!-- IMAGE -->

Predsjednik Barack Obama je izjavio da je zakonodavna mjera o paketu stimulacije gospodarstva koju je potpisao prije točno godinu dana spasila oko dva milijuna radnih mjesta i spriječila produbljivanje recesije.

U govoru koji je održao u Bijeloj kući na prvu godišnjicu potpisivanja Odredbe o oporavku i ulaganju, predsjednik Obama je rekao da je podrška mjeri vrijednoj 787 milijardi dolara bila ispravna iako politički teška. Dodao je da još uvijek ima puno posla koji treba obaviti jer su mnogi ljudi bez posla.

Istovremeno oporbeni republikanci tvrde da je program nedjelotvoran i da nije učinio dovoljno na smanjivanju neuposlenosti. Dosad je administracija potrošila manje od polovice od iznosa 787 milijardi dolara. Kritičari iz republikanskih redova kažu da je ovaj paket stimulacije glavni razlog što su Sjedinjene Države sučeljene s ogromnim proračunskim manjkom.

Prekosutra bi predsjednik Obama trebao potpisati izvršnu uredbu o uspostavljanju dvostranačkog povjerenstva koje bi trebalo pokušati pronaći način da se riješi teški politički problem – smanjivanje proračunskog manjka koji bi se sljedeće godine mogao popeti na jedan bilijun i 600 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG