Linkovi

Predsjednik Obama potpisao zakonski prijedlog o stimuliranju gospodarstva


Predsjednik Barack Obama potpisao je paket mjera za stimuliranje gospodarstva vrijedan 787 milijardi dolara, čime je ovu mjeru pretvorio u zakon. Do svečanog potpisivanja došlo je u Denveru u saveznoj državi Colorado, a uoči potpisivanja američki jepredsjednik to nazivao vodećom "prekretnicom na putu ekonomskog oporavka", dok su kritičari tvrdili da je preskup i da će stvoriti znatno manje radnih mjesta negoli to njegovi zagovornici tvrde.

Ovaj zakonski prijedlog o povećavanju vladine potrošnje i smanjivanju poreza, kako bi sepomoglo američkog gospodarstvu, prva je važnija zakonodavna pobjeda predsjednika Obame otkako je preuzeo dužnost prošli mjesec. Kongres, kojeg kontrolira Demokratska stranka, usvojio je mjeru u petak, a zastupnici su glasovali uglavnom uzduž stranačkih linija. Senat je usvojio ovaj prijedlog sa samo tri republikanska glasa. U Zastupničkom domu nijedan republikanski kongresnik nije glasovao za ovaj plan.

Predsjednik Obama je prije današnje svečanosti izjavljivao da će smanjivanja poreza i povećavanje domaće potrošnje stvoriti milijune novih radnih mjesta. "To će spasiti ili otvoriti tri milijuna i 500 tisuća radnih mjesta tijekom sljedeće dvije godine, potaknuti potrošnju biznisa i potrošača, te postaviti nove temelje za naš trajni gospodarski rast i prosperitet".

Međutim, ova zakonska mjera ima i svoje oštre kritičare. Među njima se nalazi i član senatskog Odbora za bankarstvo Lindsey Graham koji je svoje kritike iznio na televizijskoj mreži ABC. "Samo 11 posto novca u ovoj mjeri bit će potrošeno 2009. godine. Većina sredstava je potrošnja na povlastice i beneficije. To neće stvoriti nova radna mjesta. Dvadeset sedam posto ovog plana su smanjenja poreza. To je znatno manje negoli je bilo predviđeno. Sad veći dio tih smanjenja poreza od 3 milijarde dolara odlazi malim biznisima. Sedamdeset pet posto ljudi u ovoj zemlji radi za male biznise. Od ukupnog iznosa od 787 milijardi dolara, samo su tri milijarde namijenjeneljudima u malim biznisima. Mislim da smo promašili – povećali smo vladu, ali nismo povećali broj radnih mjesta".

Predsjednik Obama ponavlja da će se gospodarska situacija još pogoršati prije negoli se počne popravljati, tako da ne očekuje da će smanjiti broj neuposlenih do kraja godine, međutim, vjeruje da će danas usvojen plan pomoći da se situacija glede neuposlenosti obuzda. Nakon potpisivanja ovog prijedloga predsjednik odlazi u Arizonu gdje će sutra objaviti svoj plan o tome kako riješiti krizu s ovrhom kuća i stanova u Sjedinjenim Državama. Tri diva američkog bankarstva – J.P. Morgan Chase, Bank of America i Morgan Stanley – pristala su privremeno prekinuti izvršenje ovrha nad kućama do sljedećeg mjeseca.

XS
SM
MD
LG