Linkovi

Na današnji dan 1861. Kanzas postao državom slobodnih robova


Na današnji dan 1861. Kanzas postao državom slobodnih robova
Na današnji dan 1861. Kanzas postao državom slobodnih robova
<!-- IMAGE -->

29. siječnja 1861., većina glasača na teritoriju Kanzasa, na američkom srednjem zapadu, glasala je da se savezna država Kanzas pridruži Sjedinjenim Državama kao slobodna, a ne robovlasnička savezna država.

Naime, u vrijeme pristupanja uniji, savezne države imale su se pravo izjasniti žele li biti takozvane slobodne države, odnosno one koje ne dozvoljavaju robovlasništvo, ili suprotno tome, one koje dozvoljavaju posjedovanje robova. Ovo glasovanje bilo je treće ove vrste u Kanzasu. Za ovo, treće glasovanje o ovom pitanju, Kongres Sjedinjenih Država poslao je američku vojsku da nagleda referendum, zbog raširene glasačke prijevare na prethodna dva glasovanja.

Glasovanje je došlo nakon svojevrsnog građanskog rata unutar ove savezne države. Predvodnici dviju suprotstavljenih skupina poticali su imigrante iz susjednih saveznih država da se dosele u Kanzas, kako bi dobili više glasova za svoju stranu. Neki od ovih imigranata bili su članovi oružanih bandi, kojima je cilj bio promjeniti mišljenja svojih suparnika, ili ih ubiti. Nasilje koje je uslijedilo na obje strane priskrbilo je ovom teritoriju nadimak “Krvavi Kanzas.”

XS
SM
MD
LG