Linkovi

Na Haitiju, prestanak spasilačkih napora i pojačanje humanitarne skrbi preživjelih


Vlada Haitija objavila je prestanak faze traganja za preživjelima od potresa, izjavili su dužnosnici Ujedinjenih naroda. Istodobno, pojačavaju se napori za dostavom hrane i vode te medicinskom skrbi. Tisuće Haićana napuštaju Port-au-Prince da bi se smjestili u šatorskim naseljima podignutm izvan glavnog grada.

U jučerašnjem priopćenju Ureda Ujedinjenih naroda za humanitarne poslove kaže se da su međunarodne spasilačke ekipe iz ruševina spasile ukupno 132 osobe. Posljednje dvije – u petak: jednu 84-godišnju ženu i jednog 22-godišnjeg muškarca, 10 dana nakon potresa.

Haićanska vlada je – prema UN-u – potvrdila da je poginulo više od 110 tisuća ljudi, ali se očekuje da će konačna brojka dostići 200 tisuća.

U subotu su, pokraj ruševina katedrale u glavnom gradu, građani sahranili poginulog nadbiskupa Port-au-Princea Josepha Sergea Miota.

Oko milijun i pol Haićana izgubilo je domove u potresu, a mnogi još i sad čekaju na humanitarnu pomoć.

U međuvremenu, dužnosnici Sjedinjenih Država oštro su odbacili optužbe Bolivije, Nikaragve i Venezuele da američke postrojbe okupiraju Haiti. Kako je rečeno, američke vojne snage su na Haitiju na zahtjev haićanske vlade i cilj im je isključivo humanitarna pomoć.

Nedostatak lijekova i medicinskih potrepština

Dolazak američkog mornaričkog broda bolnice Comfort donio je željno očekivanu medicinsku pomoć stotinama Haićana, ali stotinama tisuća ona još nije dostupna. Od utorka, na tom je brodu izvedeno više od stotinu operacija, a liječeno je više od 250 pacijenata.

Medicinsko osoblje se žali na nedostatak medicinskih potrepština i lijekova, čija su doprema u Port-au-Prince i distribucija otežane infrastrukturom koja je bila loša i prije potresa a sada je praktički ni nema. Bolnice su mahom uništene i liječnici obrađuju pacijente i pružaju im terapiju pod šatorima. U takvim uvjetima, i obične upale pretvaraju se u po život opasna stanja jer nedostaju antibiotici.

UNICEF kaže da su neka haićanska djeca nestala iz bolnica te upozorava na mogućnost trgovanja djecom.

XS
SM
MD
LG