Linkovi

Američki bolnički brod 'najbolja medicinska ustanova na Karibima'


Bolnički brod američke mornarice Comfort na putu je za Haiti gdje će pomoći u medicinskoj skrbi stradalnika prošlotjednog potresa.

USNS Comfort je, u osnovi, ploveća bolnica.

"Što se tiče kapaciteta u krevetima, brojke su ovakve: za prijem ranjenika, imam 50 kreveta; tu je 12 operacijskih dvorana i 20 kreveta za postoperativni tretman; jedinica intenzivne skrbi ima 80 kreveta, intermedijarna skrb 400, a minimalna skrb 500 kreveta."

Tako kaže kapetan korvete Dan D'Aurora, divizijski časnik nadležan za prijem ranjenika na brodu Comfort.

"To je u osnovi bolnica unutar broda. Drugim riječima, uzet je jedan supertanker, izvučen na dok, izdubljen poput kanua i u to je jednostavno spuštena bolnica," kaže kapetan Dan D'Aurora.

Bolnica koja sada u osoblju broji više od 550 medicinskih profesionalaca, uključujući liječnike, medicinske sestre, psihijatre i čitav niz kirurških specijalista. Oni su se ukrcali u brod u petak navečer, u njegovoj matičnoj luci Baltimore, stigavši sa svih strana Sjedinjenih Država nakon hitnog poziva.

Sada su na putu za Haiti brzinom od 24 kilometara na sat. Kad se prolazi kroz unutrašnjost broda Comfort, on gotovo u potpunosti naliči na bolnicu: tu su široki hodnici, znakovi koji upućuju prema raznim odjelima ili podsjećaju osoblje da u sterilne zone ulaze odjeveni u odgovarajuću odjeću. Kad ne bi bilo ljuljanja na valovima i pogleda na pučinu iz nekih hodnika, te potmulog brujanja motora, čovjek bi mogao zaboraviti da je na brodu.

No, na palubama ovog deseterokatnog broda, obojanog u bijelo s velikim crvenim križem, stvari izgledaju potpuno drugačije. Dežurni časnik na palubi je Joe Krans, jedan od muškaraca i žena odgovornih za plovidbu ove ploveće bolnice. Krans je bio na Comfortu u nekim ranijim humanitarnim misijama, uključujući i na Haitiju, ali ovo mu je prvi put da ide u misiju pomoći nakon prirodne katastrofe.

"Ovo je potpuno drugačije. Za drugih misija, mogao sam ići okolo po Haitiju kroz neke dijelove koji nisu bili opasni, bili su samo beskrajno žalosni zbog strašnog siromaštva. Sada, nažalost, tu će biti zadah smrti."

Uoči isplovljavanja broda iz Baltimorea, u subotu, prvi liječnik američke mornarice, viceadmiral Adam Robinson, obratio se stotinama muškaraca i žena, odjevenih u kamuflažnu odjeću, okupljenih u brodskoj blagovaonici. On je misiju nazvao 'vrlo intenzivnom i vrlo kritičnom', opisavši brod Comfort kao 'najbolju medicinsku ustanovu na Karibima.' A u govoru koji je u jednakoj mjeri bio izraz bodrenja koliko i zahvale, on ih je pripremio za razmjere izazova koji ih očekuje u Port-au-Princeu:

"Bio sam i sam u humanitarnoj misiji na Haitiju, vodio sam medicinsku ekipu. Vidio sam stres takve misije na Haitiju. A to je bilo bez potresa! Vi ćete imati sve to plus potres."

Dr. Robinson je rekao da očekuje da će američka mornarica i njezini medicinski kapaciteti ostati na Haitiju najmanje šest mjeseci, a vjerojatno i dulje.

XS
SM
MD
LG