Linkovi

Prva godišnjica mandata predsjednika Baracka Obame


Prije godinu dana predsjednik Obama preuzeo je dužnost uz velika očekivanja na unutarnjopolitičkom i vanjskopolitičkom planu. No prva godina mandata američkog predsjednika pokazala se politički izazovnom. Predsjednikovo zalaganje za reformu zdravstvenog sustava ražestilo je izborne baze na desnici dok su istodobno njegove najlojalnije liberalne pristaše izrazile razočarenje jer predsjednik nije više postigao u prvoj godini mandata.

Predsjednik Obama ušao je u povijest 2008. godine kad je kao prvi Amerikanac afričkog podrijetla izabran na predsjedničku dužnost. Od samog početka predsjednik je obećao velike promjene te je u govoru neposredno nakon izborne pobjede rekao:

„Zbog ovoga što smo ostvarili danas, na ovim izborima, i u ovom važnom trenutku, promjena je stigla u Ameriku“.

No realizacija izbornih obećanja pokazala se teškom prošle godine. Predsjednik je predvodio reformu sustava zdravstvene skrbi, trebao je oživjeti oslabjelu ekonomiju te se suočio s eskalacijom sukoba u Afganistanu. Do kraja njegove prve godine na dužnosti izbila je humanitarna kriza na Haitiju, a nakon neuspjelog terorističkog napada na američki putnički zrakoplov na Božić ponovno je skrenuta pozornost na nacionalnu sigurnost.

„U konačnici ja sam odgovoran. Kao predsjednik službeno sam odgovoran za zaštitu naše zemlje i građana. Kad sustav pogriješi to je moja odgovornost“.

Predsjednik Obama započeo je svoj mandat s ogromnim odobravanjem građana, ali nedavne ankete pokazuju da su Amerikanci podjednako podijeljeni u ocjenama predsjednikove prve godine u Bijeloj kući. Peter Brown vodi ankete na Sveučilištu Quinnipiac.

„Brojni građani vole predsjednika osobno. Oni vjeruju da je on osoba kojoj se može vjerovati te da je pošten. Oni vjeruju da je čvrst vođa. No to ne znači da se nužno slažu s njim oko pitanja koja su im najzanimljivija. Oni žele da se on više bavi ekonomijom, a ne vole njegov prijedlog reforme zdravstvene skrbi“.

U Kongresu bi uskoro moglo doći do usvajanja reforme zdravstvenog sustava no to je pitanje naišlo na žestoko protivljenje republikanske baze i to bi moglo pomoći republikancima na kongresnim izborima u studenome, kaže vodeći republikanac u Senatu, Mitch McConnell.

"Nadam se da će se dovoljan broj demokrata osvijestiti i ustvrditi kako ne smijemo ovu reformu nametati građanima. Prijedlog reforme zdravstvenog sustava čin je nevjerojatne arogancije“.

Debata oko reforme zdravstvene sustava već postaje presudno pitanje predsjednikovog mandata, kaže Matt Dallek, iz Centra za dvostranačku politiku iz Washingtona.

„Reforma zdravstva, koja je oduzela toliko energije, odredit će kako ćemo ocijeniti prvu godinu predsjednikovog mandata. Bude li usvojena radit će se o povijesnom postignuću i bit će vjerojatno jedna od glavnih odrednica njegovog političkog naslijeđa“.

No neki liberalniji političari razočarani su kompromisima na koje je pristao predsjednik Obama u sklopu reforme zdravstva, te odlukom o upućivanju dodatnih 30 tisuća vojnika u Afganistan. Čelnik pokreta za građanska prava Julian Bond kaže da su neki demokrati previše očekivali od predsjednika Obame.

„Nitko ne može očekivati da čovjek koji je naslijedio dva rata, krah financijskog sustava i sve druge probleme, da ih tek tako riješi. Mislim da je to malo nerealno…“

Godinu dana nakon inauguracije predsjednik Obama je u političkoj defanzivi, sučeljava se s vrlo motiviranom Republikanskom strankom te padom entuzijazma neovisnih birača koji su ga podržali na izborima. Republikanci su u studenome osvojili guvernerske položaje u New Jerseyu i Virginiji, a bivši čelnik Republikanske stranke Ed Gillespie kaže da to treba biti upozorenje predsjedniku za kongresne izbore u studenome ove godine.

"Najznačajnije je što su neovisni birači dvostruko više skloniji republikancima nego demokratima. Mislim da to dosta govori o tome što možemo očekivati na kongresnim izborima ove godine“.

Očekuje se da će na izborima u studenome republikanci dobiti dodatne mandate u Kongresu, a politički analitičari kažu da bi to moglo ugroziti predsjednikovu mogućnost da usvoji značajnije zakonske prijedloge u sljedećih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG