Linkovi

Svjetska javnost podijeljena oko prve godine mandata predsjednika Obame


Predsjednička inauguracija Baracka Obame prije godinu dana pozdravljena je s entuzijazmom diljem svijeta. Europljani su očekivali obnovu transatlantskog partnerstva, promicanje mira i čelnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. Na Srednjem istoku nadali su se da će se novi američki predsjednik koncentrirati na rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba. No, taj entuzijazam jenjava.

Gdje god je došao, predsjednika Obamu dočekivale su ogromne mase ljudi. U Europi, dočekan je gotovo kao rock zvijezda. Za mnoge, predsjednik Obama je simbol nade i on inspirira milijune stranaca. Primjerice - studente Ninu i Simona na londonskom King’s koledžu:

"Mislim da je Obama svakom dao do znanja da, bez obzira na podrijetlo, možete ostvariti svoje snove," kazala je Nina, a Simona se pogotovo dojmilo predsjednikovo ‘impresivno držanje i ponašanje’ koje – - kako je rekao - pozitivno djeluje na ljude. Barack Obama je obećao promjene te najavio bolju komunikaciju Amerike s drugim zemljama. Upravo je to naišlo na velik odjek u svjetskoj javnosti i priskrbilo mu Nobelovu nagradu za mir – iako je predsjednik bio manje od godinu dana. Europljanima se svidjela američka promjena tona, no žele čuti i konkretne stvari - kaže Tomaš Valašek iz Centra za europske reforme u Londonu:

"Nama je od velikog interesa tko upravlja Sjedinjenim Državama. Barack Obama popularan je u cijelom svijetu jer znamo da želi u globalnu politiku uključiti i druge zemlje - poput Kine i Rusije."

No, nakon godine na vlasti, problemi su i dalje prisutni. Rat u Iraku posustaje, ali nasilja i dalje ima. Sjedinjene Države šalju pojačanja u Afganistan te traže da isto naprave i saveznici iz NATO-a. Iran i Sjeverna Koreja nisu odustali od nuklearnih ambicija. A konferencija o klimatskim promjenama u Kopenhagenu nije dovela do konsenzusa o globalnom zatopljavanju. Previše neriješenih problema smanjilo je entuzijazam za novog američkog predsjednika - kaže Valašek:

"Odmah se bacio na velik broj problema i izazova, a nijednog – kako se čini – još nije doveo niti blizu rješenja."

Slični se stavovi mogu čuti i na Srednjem istoku. Govor predsjednika Obame u lipnju na Sveučilištu Kaira, kojim se obratio muslimanskom svijetu, naišao je na dobrodošlicu. Međutim, prepreka je još uvijek izraelsko-palestinski sukob. Islamski je svijet, kako se čini, očekivao promjenu američke politike na Srednjem istoku. Radi Jara’i iz Ramalle na Zapadnoj obali kaže da su nade bile razorene kad je Barack Obama pasivno dočekao izraelsko odbijanje u vezi gradnje židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. On kaže da se izraelska okupacija nastavlja.

"Prije godinu dana, bili smo puni nade. No, više nismo. Sada zapravo krivimo Sjedinjene Države za bezgranično i bezuvjetno podržavanje Izraela."

Postoji zabrinutost da su šanse za stvarne promjene zapravo sve manje. Međutim, možda su i očekivanja u vezi novog američkog predsjednika bila prevelika - kaže Tomaš Valašek. Njegov naglasak na diplomatskom riješavanju sporova još uvijek nailazi na snažno odobravanje, posebice u Europi.

XS
SM
MD
LG