Linkovi

Bijela kuća odobrila dodatnih 100 milijuna humanitarne pomoći za Haiti


Predsjednik Barack Obama je rekao da su posljedice potresa na Haitiju katastrofalne, pogotovo kada je riječ o ljudskim gubicima te je objavio slanje dodatne humanitarne pomoći u vrijednosti od oko 100 milijuna dolara.

Predsjednik je rekao da narod Sjedinjenih Država osjeća solidarnost s Haitijem, a američke je humanitarne napore nazvao bez presedana u novijoj povijesti.

K Haitiju se kreće američki nosač aviona Carl Vinson kao i jedan ratni brod-bolnica. Na nosaču zrakoplova je i oko dvije tisuće marinaca koji će distribuirati humanitarnu pomoć te osiguravati objekte na Haitiju.

Američko Državno tajništvo priopćilo je da je svjesno barem tri američke žrtve na Haitiju te da nastoji locirati druge Amerikance, kojih je u ovoj karipskoj državi oko 45 tisuća.

Donatori diljem svijeta šalju spasilačke ekipe, liječnike i hitne zalihe hrane na Haiti, gdje još uvijek mnoga ljudska tijela leže na ulicama glavnog grada Pot-au-Princea, nakon ogromnog potresa.

Zrakoplovi s osobljem i hranom iz Sjedinjenih Država, Kine, Španjolske i drugih zemalja stižu na Haiti, dok još mnoge druge zemlje obećavaju pomoć. Strahuje se da su deseci tisuća ljudi poginuli u potresu snage sedam stupnjeva po Richterovoj ljestvici, dok se bezbroj njih nalazi zatočen pod ruševinama.

Opskrba vodom i strujom i telekomunikacije ozbiljno su poremećeni, što otežava operacije spašavanja. Potres je opustošio Port-au-Prince i uništio glavnu bolnicu u gradu.

Ekipa kubanskih liječnika koja već radi na Haitiju pruža pomoć ranjenima, a međunarodna organizacija Liječnici bez granica postavlja svoje centre u šatorima.

Nacionalna palača i stožer Ujedinjenih naroda na Haitiju također su srušeni. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon potvrdio je da su poginula 22 djelatnika svjetske organizacije, dok se najmanje 150 vodi kao nestalo, među kojima i šefica misije, Heidi Annabi. Gospodin Ban je rekao da je sveukupna sigurnosna situacija zadovoljavajuća i da mirovnjaci Ujedinjenih naroda patroliraju gradom i pomažu humanitarna nastojanja. Odmah nakon potresa pojavila su se izvješća da su započeli pljačkaški pohodi u glavnom gradu.


XS
SM
MD
LG