Linkovi

Haiti: Problem nije nestašica hrane, već njena distribucija


U Sjedinjenim se Državama već nekoliko dana prikuplja pomoć za Haiti kojeg je u utorak pogodio razorni potres. Pomoć šalje i američka vlada, ali i privatni sektor te građani preko crkava ili raznih humanitarnih organizacija.

Predsjednik Barack Obama je izjavio da je riječ o jednom od najvećih humanitarnih napora u povijesti Sjedinjenih Država. Američka je vlada najavila slanje dodatnih sto milijuna dolara pomoći, uz redovitu pomoć Haitiju koja godišnje iznosi oko 300 milijuna dolara.Na Haiti su stigle tisuće američkih marinaca koji pomažu u spašavanju ali i osiguravaju infrastrukturu koja je potrebna da se podijeli međunarodna pomoć koja stiže u zemlju u kojoj manje-više u ovom trenutku ne funkcioniraju aerodromi, luke i ceste.

Barack Obama: Poduzimamo hitne mjere, međutim, činjenica je da će trebati mnogi sati, ako ne i dani, da hrana, voda, lijekovi i sve drugo stigne do ljudi.Jer ceste na Haitiju su blokirane, luka u glavnom gradu je teško oštećena, komunikacije ne rade, a i tlo je dosta podrhtavalo neposredno nakon najvećeg potresa.

Na Haiti je stigao jedan američki nosač zrakoplova koji će poslužiti kao privremena zračna luka za desetke vojnih i civilnih helikoptera koji nose pomoć.Stigao je i jedan brod-bolnica američke ratne mornarice na kojem će se liječiti najkritičniji slučajevi. Zapovjednik Južne vojne zone, general Douglas Fraser govori o tome kako će se u spasilačkim misijama koristiti helikopteri.

Douglas Fraser: U njih može stati razmjerno malo humanitarne pomoći, ali njihova je jaka strana to što vertikalno uzlijeću.

Kako se čini, na Haitiju problem nije nedostatak humanitarne pomoći, već njezina distribucija.Zato je Amerikancima i poručeno – među ostalim i od strane bivšeg predsjednika Billa Clintona – da su najbolje donacije one u gotovini.Supruga Billa Clintona, državna tajnica Hillary Clinton, rekla je da će to biti duga akcija.

Hillary Clinton: Ovo će biti duga akcija.Prvo je važno da spasimo živote ranjenih i zatrpanih.Treba dopremiti hranu vodu i lijekove.Moramo izgraditi skloništa za ljude kojima su srušene kuće.Surađivat ćemo s partnerima na Haiti te drugim zemljama“.

Američki Crveni križ je u prva dva dana nakon potresa samo putem tekst-poruka od stotina tisuća Amerikanaca dobio donacije u vrijednosti od oko tri milijuna dolara.Šest najvećih američkih banaka i financijskih korporacija najavilo je donacije Crvenom križu od više od deset milijuna dolara.U crkvama i društvenim domovima diljem Sjedinjenih Država skupljaju se hrana, odjeća i lijekovi za Haiti.Primjerice, studenti Katoličkog sveučilišta ovdje u Washingtonu počeli su višednevnu akciju skupljanja pomoći za Haiti.Koordinator svih tih napora je Rajiv Shah, direktor američke Agencije za međunarodni razvoj, ustanove američke vlade koja vodi stotine razvojnih i humanitarnih projekata diljem svijeta.

Rajiv Shah: Djelujemo pro-aktivno i sve je vrlo dobro koordinirano među svim vladinim ustanovama i ministarstvima. Cilj nam je brzo i efikasno na Haiti dopremiti što više pomoći, i u robi i opremi a i u stručnjacima.Prva tri dana bila su najvažnija kada je u pitanju spašavanje života.

Rajiv Shah je rekao da mu je zato najvažnije da na Haiti stignu spasilačke ekipe.

Rajiv Shah: U prvoj je skupini otišlo oko 250 stručnjaka za interventne humanitarne operacije.Njihov se broj povećava iz minute u minutu jer na Haiti stalno stižu novi zrakoplovi.

Procjenjuje se da je u potresu poginulo između 45 i 50 tisuća ljudi.Oko deset posto kuća i zgrada u glavnom gradu Haitija, Port-au-Princeu, potpuno je srušeno.Ranjenih je oko 300 tisuća.Potres je imao negativne posljedice po život barem 3 i pol milijuna Haićana – procijenio je Crveni križ.Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je na Haitiju srušeno barem osam bolnica.Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Paul Garwood kaže da su zbog toga ugroženi mnogi životi.

Paul Garwood: Ovaj će potres imati katastrofalne posljedice po zemlju i narod koji je ionako vrlo slab, u vrlo teškoj situaciji. Na nekim lokacijama, hitnu je liječničku brigu trebalo primiti i po 600 ljudi.Najčešće su to teški prijelomi i unutrašnje povrede – jer su tisuće ljudi bile zatrpane nakon urušavanja. Tu su naravno i trauma, stres, šok i strah nakon ovakvog groznog događaja“.

Ujedinjeni narodi su najavili da je međunarodna zajednica – odvojeno od američkih humanitarnih napora – obećala oko 280 milijuna dolara pomoći te kažu da to nije konačna svota.

XS
SM
MD
LG