Linkovi

Bugajski: "Pred Josipovićem stoji izazov da poboljša status i ugled Hrvatske u međunarodnoj areni"


Direktor Odjela za istočnu Europu pri washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije Janusz Bugajski vjeruje da će novi hrvatski predsjednik nastaviti mnoge komponente vanjske politike svog prethodnika Stjepana Mesića, poglavito prema Bosni i Hercegovini.

Janusz Bugajski smatra da uvjerljiva pobjeda Ive Josipovića ukazuje na povjerenje koji ljudi imaju u to da će se pozabaviti ključnim problemima zemlje -ukloniti prepreke za pristup Europskoj uniji, povesti kampanju protiv korupcijei pokušati stabilizirati ekonomiju – iako hrvatski predsjednik ima ograničene ovlasti. Po mišljenju gospodina Bugajskog, Ivo Josipović dobio je na ovim izborima "prilično velik mandat".

Janusz Bugajski: Činjenica je da ima, recimo to tako, čisti imidž u svijetu. Nije toliko poznat, ali ga se ni ne smatra dijelom sumnjivih i korumpiranih poslova iz prošlosti. To je dobro za Hrvatsku. Međutim, on isto tako ima za popuniti veliku prazninu koja ostaje iza predsjednika Mesića, koji je bio vrlo uvažavan na međunarodnom planu. On je inteligentan i njegova ambicija za Hrvatsku bi mogla dobro služiti zemlji.Međutim, ima mnogo toga pred sobom za učiniti – mora tijesno surađivati s vladom i pokušati se etablirati na međunarodnom planu. Ne znam u ovom trenutku kakve će odnose imati s međunarodnim čelnicima, to tek treba vidjeti. Dakle, pred njim će sljedećih pet godina stajati izazovi da poboljša status i ugled Hrvatske u međunarodnoj areni.

Bugajski ne vjeruje da će izbor Ive Josipovića izmijenitinešto u američko-hrvatskim odnosima, bar ne u početku, jer je Hrvatska koncentrirana na Europsku uniju.

Janusz Bugajski: Ipak, mislim da je američko-hrvatskim odnosima potrebno poboljšanje. Mislim da postoje područja za povećanu suradnju kao što su sigurnost, razmjena obavještajnih informacija, vojna suradnja i, naravno, ekonomski odnosi. Te stvari mogu biti bolje, poboljšane, i nadam se da će novi predsjednik – ali i vlada – krenuti tim putem. Osobno vjerujem da su snažne američko-hrvatske veze dobre za obje zemlje.

Ovaj američki analitičar kaže da su, prema svemu što je čuo, izbori u Hrvatskoj ispunili međunarodna očekivanja iako je bilo nekih navoda o neregularnostima. Dodaje kako mu se osobnonikad nije sviđala ideja da na izborima u Hrvatskoj glasuju bosanskohercegovački Hrvati.

Janusz Bugajski: Nisam zagovornik dvostrukog glasovanja. Mislim da to nije pravedno prema stanovništvu Hrvatske. Tako da imam određenih rezervi prema određenim dijelovima procesa, ali ni u kojem slučaju ga se ne bi moglo označiti kao nepošten ili neslobodan. Naravno, postoje poboljšanja koja se mogu učiniti za buduće izbore.

Janusz Bugajski vjeruje da će novi hrvatski predsjednik nastaviti s pozitivnim pomacima prema Bosni i Hercegovini koje je započeo predsjednik Mesić.

Janusz Bugajski: Mislim da je Hrvatska za vrijeme Mesića potvrdila svoju predanost neovisnoj i integralnoj Bosni i Hercegovini i osigurala da hrvatsko stanovništvo u toj državi bude adekvatno zastupljeno. Isto tako da se osigura kretanje Bosne i Hercegovine prema reformama i naposljetku integraciji u Europsku uniju. To je za Hrvatsku jako važno. Dakle, bilo što da novi predsjednik učini, što će unaprijediti unutarnju i međunarodnu integraciju te zemlje, bit će pozitivno.

Direktor Odjela za istočnu Europu pri washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije Janusz Bugajski kaže da ne čudi što su u drugi krug izbora ušla dvojica kandidata koja su nekoć bili članovi iste stranke. Po njemu, pojam lijevog i desnog više ne igra ulogu kao nekad, a kandidati se više prosuđuju prema osobnim karakteristikama, iskustvima, zaslugamai vizijama negoli prema stranačkoj pripadnosti.

XS
SM
MD
LG