Linkovi

Ivo Josipović: 'Što se mene tiče, nema vojnih rješenja'


Ivo Josipović: 'Što se mene tiče, nema vojnih rješenja'
Ivo Josipović: 'Što se mene tiče, nema vojnih rješenja'

Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović za Glas Amerike govori o odnosima u regiji, vezama Zagreba i Washingtona te o glavnim prioritetima svog predsjedničkog mandata

<!-- IMAGE -->

Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović za Glas Amerike govori o odnosima u regiji, vezama Zagreba i Washingtona te o glavnim prioritetima svog predsjedničkog mandata koji počinje za nešto manje od mjesec dana. No prvo smo ga zamolili da prokomentira izjavu aktualnog predsjednika države Stjepana Mesića koji je za jednog druženja s novinarima izjavio da bi vojskom prekinuo posavski koridor, ukoliko Republika Srpska raspiše referendum o odcjepljenju od Bosne i Hercegovine.

Ivo Josipović je izjavio da predsjednikove izjavu nije komentirao u hrvatskim medijima, zbog – kako je rekao - njezine neslužbene prirode.

Ivo Josipović: "Što se mene tiče, nema vojnih rješenja. Stvari se uvijek moraju rješavati pregovorima, dogovorom svih zainteresiranih. U Bosni i Hercegovini, jedini mogući put je suglasje tri konstitutivna naroda. Oni se, uz pomoć jamaca Daytona, moraju dogovoriti o rješenju koje će osigurati jednakopravnost sva tri naroda".

U vezi odnosa u regiji, Ivo Josipović je rekao da će 'nastojati biti aktivniji'.

Ivo Josipović: "Dolaze i druga vremena. Sada je ponovno aktualizirano to pitanje preustroja Bosne i Hercegovine. To je osjetljivo pitanje jer je Hrvatska, s jedne strane, jamac Daytonskog sporazuma, a ima i obvezu prema hrvatskom narodu tamo, koji je jedan od tri konstitutivna naroda. Ali, s druge strane, treba jako paziti da se ne prijeđe granica koja znači miješanje u unutrašnje stvari jedne neovisne države".

Ivo Josipović, koji predsjedničku dužnost preuzima 18. veljače, smatra da su Hrvatskoj svi njezini susjedi, kao i druge zemlje u regiji, podjednako važni. "Probleme koji postoje moramo riješiti i ne smijemo ih ostavljati svojoj djeci i unucima" – rekao je budući predsjednik Republike Hrvatske.

U vezi američko-hrvatskih odnosa, Ivo Josipović je rekao da su Sjedinjene Države dugo godina bile uzor demokracije ne samo za Hrvatsku već cijelu Europu.

Ivo Josipović: "S druge strane, Amerika se pokazala velikim prijateljem Hrvatske. To je bilo i za vrijeme Domovinskog rata, i nema nikakvog razloga da se Amerika i danas ne smatra velikim prijateljem Hrvatske. Ona sasvim sigurno, kao naš prijatelj zna, da je hrvatsko okružje Europska Unija i svjesna je važnosti naših odnosa sa susjedima. Očekujem dobre usluge i medijaciju, ako bude potrebno, Sjedinjenih Država".

U nedavnom razgovoru za Glas Amerike, američki stručnjak za Srednju Europu Janusz Bugajski izjavio je da bi američko-hrvatski odnosi mogli biti i bolji, pogotovo na obavještajno-sigurnosnom planu. Upitali smo nadolazećeg hrvatskog predsjednika što on misli o tome.

Ivo Josipović: "Hrvatska je na jednom delikatnom razmeđu… Evo imamo susjednu zemlju, Bosnu i Hercegovinu, u kojoj još vlada određena nestabilnost, nažalost. Potrebno je da sve zemlje potpisnice Daytonskog sporazuma ulože značajan napor da ova prijateljska susjedna država čvrsto stane na noge, da njezina nova ustavna rješenja jamče mir i sigurnost, i unutar i oko Bosne i Hercegovine. Drugo, u vezi odnosa na obavještajnom planu, znamo da je Hrvatska na putu određenih terorističkih kretanja i da tu Hrvatska ima značaj. Isto tako, preko Hrvatske su išli koridori šverca drogom i zasigurno taj sigurnosni aspekt jest vrlo važan. Mislim da je i do sada bila dobra suradnja na sigurnosnom planu, a može biti i još bolja."

U izbornoj je kampanji Ivo Josipović najavio pojačane napore u suzbijanju korupcije. U tome će – kako očekuje - imati pomoć premijerke Jadranke Kosor.

Ivo Josipović: "Očekujem najbolju moguću suradnju, pogotovo zato što je to jedna snažna zajednička točka naših programa. Prvi sastanak koji ću imati s premijerkom Kosor posvetit ću, između ostalog i ponajviše, borbi protiv korupcije. Ja tu vjerujem u iskrene namjere premijerke Kosor. I volio bih da se, nakon izvjesnog vremena, izgradi jedan sustavni projekt borbe protiv korupcije".

<!-- IMAGE -->

Ivo Josipović, koji je na nedavnim predsjedničkim izborima bio kandidat Socijaldemokratske partije, građanima je obećao da će kao predsjednik inzistirati na tome da Hrvatska postane 'pravednija zemlja'. Pitali smo ga da navede neki primjer po kojem će – na kraju svog mandata - znati da je bio uspješan.

Ivo Josipović: "Dat ću vam primjer vezan za tržište rada. Mi imamo Zakon o radu i imamo kolektivne ugovore koji, načelno govoreći, nisu loši kada je u pitanju položaj radnika. Međutim, praksa je dijametralno suprotna. Danas se prava radnika – ona koja su propisana zakonom i kolektivnim ugovorima – drastično krše, dotle da čak mnogi radnici ne dobivaju plaću. Iako za to ne postoje razlozi, recimo da je tvrtka u kolapsu. Vrlo često se ne poštuju odredbe o radnom vremenu, godišnjem odmoru, propisi koji se odnose na uvjete rada - zaštita radnika je nikakva. Skoro nikakva. I inzistirat ću na efikasnosti te zaštite. Evo to je jedna od mjera po kojoj bi se mogla, nakon isteka mog mandata, procijeniti postignuta pravednost – je li zaštita radnika bolja nego na početku mog mandata".

XS
SM
MD
LG