Linkovi

'CIA ne može javno govoriti o svojim uspjesima, ali upravo su oni razlog da je na meti napada ekstremista,' kaže direktor CIA-je Leon Panetta


Direktor Središnje američke obavještajne agencije, CIA-je, Leon Panetta brani svoju organizaciju od optužbi da je njezinom nepažnjom došlo do pogibije sedmero agenata CIA-je, u samoubilačkom bombaškom napadu u Afganistanu, 30. prosinca.

U članku koji je objavio u listu Washington Post, Panetta kaže da, poput vojnika, i agenti CIA-je mnogo riskiraju kako bi se suprotstavili 'opakom neprijatelju', te da ponekad to plaćaju visokom cijenom. On kaže da su bile poduzete mjere predostrožnosti, ističući da je napadač bio zaustavljen podalje od drugog obavještajnog osoblja i da je upravo trebao biti pretražen kada je detonirao eksploziv.

CIA ne može javno govoriti o svojim uspjesima, kaže Panetta, ali upravo su ti uspjesi razlog da su njezini agenti na meti napada ekstremista.

Inače, novoobjavljena video snimka pokazuje jordanskog bombaša samoubojicu, koji je ubio sedmero američkih obavještajaca u Afganistanu, kako se zariče na osvetu zbog smrti bivšeg vođe pakistanskih talibana Bajtule Mehsuda. Snimka, koju su u subotu emitirali jedna pakistanska televizijska postaja i arapska postaja Al-Jazeera, pokazuje Humama Khalila Abu-Mulala al-Balawija, - odjevenog u tradicionalnu afganistansku odjeću i sjedeći uz novog vođu pakistanskih talibana Hakimulu Mehsuda -, kako govori da su mu jordanska i američka obavještajna agencija nudile milijune dolara kako bi špijunirao talibane. No, kazao je, on je, umjesto toga, otišao talibanima i 'sve im rekao'. Također je kazao da će njegov napad biti prvi od mnogih na američke mete.

XS
SM
MD
LG