Linkovi

Bombaš samoubojica koji je ubio djelatnike CIA-e bio je dvostruki agent


Američki mediji javljaju da je bombaš samoubojica, koji je prošlog tjedna u američkoj bazi u Afganistanu ubio sedam djelatnika CIA-e te jednog jordanskog obavještajca, inače rođak kralja Abdullaha, bio jordanski liječnik koji je bio al-Qaidin dvostruki agent.

Zapadni obavještajci kažu da je napadač bio 36-godišnji Humam Halil Abu-Mulal al-Balawi, simpatizer al-Qaide iz Zarqe u Jordanu. Jordanska obavještajna služba uhitila je al-Balawija prije više od godinu dana. Vjerovalo se da se on preobratio te da podržava američku i jordansku borbu protiv al-Qaide. Al-Balawija je angažirala jordanska obavještajna služba te ga uputila u Afganistan i Pakistan kako bi se ubacio u al-Qaidu. CIA nije komentirala ovo izvješće. U međuvremenu su tijela sedam ubijenih djelatnika CIA-e prebačena u Sjedinjene Države. Jedan od ubijenih je Jeremy Wise, bivši pripadnik elitne vojne postrojbe Navy Seal.

Tim Weiner je povijesničar koji prati zbivanja u CIA-i:

"Stvarnost ne izgleda kao što to gledamo u flimovima. Profili najvećeg dijela CIA-inih djelatnika, koji su se pridružili agenciji nakon terorističkih napada 2001.godine, govore da je riječ o bivšim policajcima, zaštitarima ili bivšim vojnicima."

Obitelji CIA-inih ljudi često ne znaju čime se bave njihovi sinovi ili supružnici. Tako su roditelji ubijenog Harolda Browna mislili da on radi za State Department. Među sedam poginulih agenata bile su i dvije žene.

XS
SM
MD
LG