Linkovi

"The Incarnation of CatMan Billy", Willa Jordana


U svom prvom romanu, naslovljenom "The Incarnation of CatMan Billy", Will Jordan piše o avanturama muškarca koji se ponovno rodio kao mačak. Billy, kao mačak, otkriva da na ovaj svoj novi život mora gledati iz drugačije perspektive. Ona mu, pak, otkriva neke važne istine. Jordan se nada da će njegovo debitantsko spisateljsko djelo inspirirati čitatelje da novim očima osmotre vlastite živote i da se okrenu ciljevima koji će im pružiti smisao i ispunjenje.

Smrt je bila prekretnica u životu Willa Jordana i zato je, kaže, o njoj i htio pisati: "Moja supruga se razbolila i umrla i moj život se potpuno preokrenuo. Kasnije, pomislio sam, kako bi bilo da napravim nešto što će istodobno biti informativno, ozbiljno ali i zabavno. Ne treba nam još više knjiga o samopomoći. Dakle, roman je izgledao kao dobar način da se ljudima omogući da se zabave, a, možda, pritom steknu i drugačiji pogled na život."

I tako je začet roman "Inkarnacija Billyja Mačka". To je serija avantura teško zamislivog kruga prijatelja: skupine mačaka iz staje, para pasa, srne i zeca, koje sve predvodi crno-bijeli mačić Billy.

"Billy je ljudsko biće koje se ponovno rađa kao mačak i uči kako da postane bolje biće. Čitava ideja o reinkarnaciji u tijelu mačke suprotna je tradicionalnim vjerovanjima čitavog niza kultura. No, to je zabavno pomagalo za zagledanje u probleme koje razumiju svi, u svim kulturama, stvari poput nepravde, slijepog fanatizma, predrasuda," kaže Jordan.

Vođa bande stajskih mačaka uči Billyja kako da vidi novi svijet ... ili možda isti svijet ali gledan na novi način u odlomku iz romana koji čita Will Jordan: "Slušaj me, Billy. Mačke su direktne, nedvosmislene. Ako ti se nešto sviđa, predeš. Ako je opasno, napadneš ili bježiš. Ako te se nešto ne tiče, ti samo prođeš i ignoriraš. Kao čovjek, osjećao si da moraš komentirati svaku i najmanju stvar bilo da te se tiče ili ne. Dokazivao si svoju 'superiornost' prosuđujući i ocjenjujući sve oko sebe sarkastičnim komentarima ... a što ti je to donijelo? Samo te učinilo prepunim osuda, ocjena i procjena. Čovječe, ljudi su tako smiješni."

Da biste se zaputili na putovanje koje će vam promijeniti život, treba vam vizija života kakvog želite živjeti, kaže Jordan: "Trebate stalno imati pred očima ideju o tome što želite stvoriti. U romanu "Inkarnacija Billyja Mačka", to se zove 'mjesto iz snova', ali ustvari radi se o tome koju viziju imate. Ako je sve što činite da se ujutro ustanete i sami sebi kažete 'moram ići na posao i provesti 8 sati sjedeći', onda je to sve što ćete i učiniti. Ako ustanete i zapitate se 'što bih danas mogao stvoriti? što bih želio da na kraju dana bude veće, bolje?, onda ćete i svoje 'mjesto iz snova' postaviti drugačije. Tada je i mnogo lakše postići to čemu se teži."

A, dodaje Jordan, gledanje pozitivne strane umjesto fokusiranja samo na negativno, pomaže u transformaciji života i poboljšanju veza i odnosa s drugima: "Svi se fokusiraju na ono što je loše umjesto na to da se 98 posto čovječasntva ujutro ustaje i odlazi raditi iste stvari. Kao svijet, postajemo ujedinjeni ako pogledamo na ono što nam je zajedničko a ne na male razlike. Doživimo čašu kao dopola punu, a ne napola praznu. To vrijedi i na osobnoj razini, kao i na nacionalnom ili kulturnom planu. Ako želite ostati u dobroj vezi s bračnim partnerom, onda gledate u ono kamo idete zajedno: kako ti mogu pomoći, a ne u čemu si sve u krivom i što je sve loše. Veze se raspadaju na potonjem."

Kako počinjemo novu godinu i novo desetljeće, pisac Will Jordan kaže da je pravi čas da dublje zagledamo u vlastiti život. Baš kao Billy Mačak, kaže on, svi mi možemo izaći iz svoje osobne izolacije, povezati se s drugima i stvoriti bolji život.

XS
SM
MD
LG