Linkovi

Obamina 2009: Kolizija nade i stvarnosti


Za nekoliko tjedana navršit će se prva godina predsjedničkog mandata Baracka Obame. 2009. će ostati u sjećanju po predsjednikovim naporima da oživi američku ekonomiju, reformira zdravstvo te mobilizira javnu podršku misiji u Afganistanu.

44. predsjednik Sjedinjenih Država zaprisegnuo je krajem siječnja ove godine, pun entuzijazma da ispuni želje u vezi s 'promjenama' na nacionalnoj političkoj sceni.

'Okupili smo se jer smo izabrali nadu umjesto straha, jedinstvo umjesto svađe' – rekao je u svom inauguralnom govoru u Washingtonu Barack Obama.

No, nade su ubrzo ustupile mjesto washingtonskim realnostima. Naime, u ovom politički podijeljenom gradu, teško je provesti zakonske reforme.

Nathan Gonzales iz publikacije Rothenberg Political Report kaže da su predsjednika 'pratile velike nade i podrška mnogih Amerikanaca. No, kaže Gonzales, 'sada je jasno da je Obami vrlo teško ostvariti svoje ciljeve u Kongresu'.

Prvih mjeseci, predsjednik je naglasak stavio na stabilizaciju ekonomije i reformu zdravstva. No, reformu zdravstva su u Kongresu mjesecima republikanci uspješno blokirali. Tek krajem godine, Senat je usvojio plan o zdravstvu. Sada se trebaju ujednačiti dvije verzije ovog zakona, ona iz Senata i ona Zastupničkog doma. Očekuje se da će predsjednik potpisom ozakoniti ovu reformu početkom sljedeće godine.

Republikancima se Obamina reforma zdravstva ne sviđa jer tvrde da je preskupa – kaže čelnik ove stranke u Zastupničkom domu John Boehner: "Kada upitate poduzetnike zbog čega ne otvaraju nova radna mjesta, kazat će vam da je to zbog vladine politike, i tu upravo misle na predloženu reformu zdravstva."

Predsjednik Obama započeo je mandat s vrlo visokim rejtingom. Danas je znatno manje popularan. Prema nekim anketama, manje od polovice Amerikanaca podržava način na koji Obama obavlja svoj posao. Peter Brown, anketar sa sveučilišta Quinnipiac kaže da 'Amerikanci vole Baracka Obamu kao osobu', ali kada je riječ o njegovoj politici, ona je sada 'znatno manje popularna'. Predsjednik bi morao ponovno uvjeriti građane da su njegove inicijative u njihovom interesu - kaže Peter Brown.

Predsjednik ima kritičara i među demokratima. Nekima se ne sviđa što šalje pojačanja u Afganistan – kaže Robert Borosage iz organizacije koja se zove Kampanja za američku budućnost: "Kao i Lyndon Johnson s Vijetnamom, Obama ima problem s Afganistanom. Ako se problemi tamo nastave, eko sukob eskalira, njegova baza – mladi, manjine, liberali i progresivno nastrojeni glasači – neće ga više podržavati."

Konzervativni komentatori poput Davida Fruma hvale Obaminu vanjsku politiku: "Oni koji su očekivali da će Obama dramatično promijeniti našu vanjsku politiku danas nemaju što reći. Afganistan, Irak, Guantanamo, terorizam, Kina Indija – na svim tim područjima Obamina je politika manje-više kontinuitet Busheve."

Američki analitičari očekuju da će Obamina Demokratska stranka vjerojatno izgubiti izvjestan broj mjesta u Kongresu, na izborima u jesen sljedeće godine. Robert Borosage kaže da Barack Obama mora iskoristiti svoje izvrsne oratorske sposobnosti i bolje objasniti svoje ciljeve – ako želi da demokrati i dalje budu većina na Capitol Hillu.


XS
SM
MD
LG