Linkovi

Lijevo krilo Demokratske stranke nezadovoljno Obaminim kompromisima


Unutarnjopolitički problemi predsjednika Baracka Obame, kako izgleda, povećavaju se svakim danom. Uz jedinstveno protivljenje republikanaca kada su u pitanju njegove inicijative poput reforme zdravstva, predsjednik se sada mora baviti i s nezadovoljnicima na političkoj ljevici, u njegovoj vlastitoj stranci.

Izgledi za uspješnu reformu sustava zdravstva povećali su se ovog tjedna nakon što su demokrati prikupili dovoljnu podršku za prekid debate u Senatu. Sada je malo vjerojatno da će republikanci moći blokirati prijedlog reforme koji podržava predsjednik Obama.

No da bi progurali taj zakonski prijedlog predsjednik Obama i demokratski čelnici u Kongresu morali su učiniti niz kompromisa. Za neke liberalnije glasove unutar Demokratske stranke predsjednik je otišao predaleko. Među nezadovoljnicima je bivši predsjednik stranke i predsjednički kandidat Howard Dean.

"Ovo nije reforma zdravstva, čak ni blizu" - rekao je nedavno Howard Dean.

Proteklih nekoliko mjeseci predsjednik Obama pokušava sačuvati krhku demokratsku koaliciju u Kongresu kako bi dr usvojio njegov unutarnjopolitički prioritet broj jedan – reforma zdravstva. "Jednostavno ne možemo dopustiti da nas razilaženja oko pojedinih elemenata ovog plana spriječe u ispunjavanju naše obveze da riješimo dugotrajni i žurni problem s kojim se nose Amerikanci" - rekao je nedavno predsjednik.

No nezadovoljstvo lijevog krila Demokratske stranke nije ograničeno samo na zdravstvo već iima protivljenja i njegovoj udluci o upućivanju još 30 tisuća američkih vojnika u Afganistan. Ta skepsa uočava se u istraživanjima javnog mnijenja, kaže anketar Sveučilišta Quinnipiac Peter Brown: "Jasno je da većina demokrata ne želi slati pojačanja u Afganistanu. Oni su oprezniji po pitanju naše buduće misije u Afganistanu nego neovisni birači i republikanci."

Neki od glavnih pristaša predsjednika Obame, koji su gorljivo vjerovali u njegovo izborno obećanje o promjenama u Washingtonu, sada vjeruju da je bolje ne usvojiti nikakav plan o zdravstvu nego prijedlog kakav se trenutno nalazi u senatskoj proceduri.

Robert Borosage iz liberalne aktivističke organizacije Kampanja za budućnost Amerike o tome kaže: "Obama nije učinio ono što bih ja učinio, a to je da bude predvodnik, prisili demokrate da se ujedine, a potom da suoči republikance s pitanjem žele li biti stranka koja isključivo negira što drugi rade."

Pad popularnosti predsjednikovog prijedloga o reformi zdravstva predstavlja politički problem za demokrate koji se pripremaju za kongresne izbore sljedeće godine.

Politički analitičar Stewart Rothenberg o tome kaže: "Jesu li se demokrati u Kongresu udaljili od predsjednika? Jesu li pokazali da su neovisni? Jesu li glasovali protiv demokratskih inicijativa na Capitol Hillu? Ili, kao što neki kažu, misle da ne mogu pobijediti na izborima slabljenjem vlastitog predsjednika? Demokrati trebaju odlučiti kako se nositi s ovim."

Brojni politički analitičari sada prognoziraju da će republikanci osvojiti dodatne mandate na izborima sljedeće godine dijelom i stoga što je republikanska izborna baza sada mobilizirana protiv politike predsjednika Obame. Robert Borosage kaže da demokratima neće biti lako mobilizirati svoje pristaše: "Znamo da su republikanci motivirani. Oni želi izaći na birališta i glasovati, ali radi se ipak o razmjerno malom postotku građana. Pitanje je hoće li demokrati biti mobilizirani. U ovom trenutku to je neizvjesno."

Republikancima na ruku ide trend iz prošlosti. U 15 kongresnih izbora od 1948. godine, održanih sredinom predsjedničkog mandata, predsjednikova stranka gubila je mjesta u Zastupničkom domu čak 13 puta.

XS
SM
MD
LG