Linkovi

U drugom krugu: Josipović i Bandić


Ivo Josipović s 34,4 posto osvojenih glasova i Milan Bandić sa 14,8 posto osvojenih glasova natjecat će se 10. siječnja iduće godine u drugom izbornom krugu za poziciju hrvatskog predsjednika. Državno izborno povjerenstvo priopćilo je te rezultate noćas točno u ponoć nakon 99,45 posto prebrojanih glasova. Preostalih 0,55 posto glasova ne može bitnije utjecati na rezultat. Hrvatska nije dobila trećeg predsjednika u prvom izbornim krugu.

Na trećoj poziciji je kandidat HDZ-a Andrija Hebrang s 12 posto osvojenih glasova, na četvrtoj nezavisni kandidat Nadan Vidošević s 11,3 posto, na petoj kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić sa 7,2 posto glasova, na šestoj nezavisni kandidat Dragan Primorac sa 5,93 posto glasova. Šestoro ostalih kandidata osvojilo je manje od pet posto biračke podrške: Miroslav Tuđman 4 posto, Damir Kajin 3,8 posto, Josip Jurčević 2,7 posto, Boris Mikšić 2,1 posto, Vesna Škare Ožbolt 1,8 posto, a najmanje glasova, svega 0,4 posto, dobio je kandidat Hrvatske slavonsko-baranjske stranke Slavko Vukšić.

Odaziv na jučerašnje predsjedničke izbore manji je nego ikad do sad. Od oko ukupno 4,495.006 birača na izbore je izašlo manje od polovice - 1,972.693 ili 44,07 posto. Odaziv u dijaspori bio je znatno slabiji nego u Hrvatskoj i iznosio je 16,49 posto. Iako je dijaspora do sad tradicionalno davala najviše glasova kandidatu HDZ-a, na jučerašnjim predsjedničkim izborima dijaspora je glasala drukčije.

Predsjednik državnog izbornog povjerenstva, Branko Hrvatin: „Kako su kandidati prošli na biračkim mjestima u inozemstvu? Najviše glasova je dobio Milan Bandić s 31.292 glasom ili 48,73 posto. Drugi je profesor doktor znanosti Andrija Hebrang sa 14.909 glasova ili postotkom od 23,22 posto.“

Miroslav Tuđman dobio je u dijaspori 8,1 posto glasova, a Dragan Primorac, koji je na zadnjim parlamentarnim izborima u jesen 2007. bio nositelj HDZ-ove liste za dijasporu, dobio je 7,4 posto glasova dijaspore.

A, evo i prvih reakcija dvojice protukandidata u drugom izbornom krugu koji su još prije svega dva mjeseca pripadali istoj stranci SDP-u.

Kandidat SDP-a Ivo Josipović u drugi izborni krug ulazi s dvostruko više glasova od svog protivnika Bandića: "Hrvatska je danas bila u prilici da bira između pravde i nepravde, da bira između zakona i bezakonja, da bira između jednakih šansi za sve naše građane i privilegija kaste koja je kroz razne pretvorbe i privatizacije preuzela ekonomsku i političku moć. Bila je prilici birati između svjetla i tame; izabrala je svjetlo, a ja sam siguran da će svjetlo izabrati i desetoga siječnja."

Nezavisni kandidat Milan Bandić u svom se izbornom stožeru pojavio u ponoć i stao pred kamere okružen mladim ženskim licima. Konstatiravši da Hrvatska treba predsjednika drukčijeg nego do sad, dodao je: "Hrvatska prije svega treba odlučnog i sposobnog predsjednika na kojega neće moći utjecati ni jedna stranka a još manje neće biti stranački pijun, a još manje neće biti predsjednik na daljinski upravljač Zorana Milanovića."

Ovo su prvi predsjednički izbori na kojima je kandidat HDZ-a eliminiran već u prvom izbornom krugu. Andrija Hebrang je u izbornoj noći za svoj gorak izborni poraz optužio „marionete u rukama određenih manipulantskih političkih krugova koji su izvršili svoj zadatak.“

Hebrang je apostrofirao prije svih dojučerašnje stranačke kolege: "Gospodin Vidošević i gospodin Primorac dakle nisu prihvatili unutarstranačke izbore nego su kao prave marionete prihvatili ulogu HDZ-ovog disidenta. Nakon što su rekli u stranci da se ne žele kandidirati, za sedam dana su se kandidirali. Oni su doista izvršili svoj zadatak koji im ne služi na čast. Isto tako se trebamo osvrnuti na gospodina Tuđmana i gospodina Jurčevića koji su znali da uzimaju glasove HDZ-a. Dakle sigurno nitko od ove četvorice ni u snu nije pomislio da može biti predsjednik republike da mogu dobiti izbore. Dakle očito su svi izvršavali svoj zadatak. U tome su uspjeli, ali je to desnom biračkom tijelu Hrvatske dobra pouka za sljedeće parlamentarne izbore i vjerujem da će birači izvući tu pouku jer kad se desnica ne slaže i rasloji onda gubi izbore“.

XS
SM
MD
LG