Linkovi

Stajalište Vlade SAD: Potvrda prijateljstva Sjedinjenih Država i Republike Hrvatske


Sredinom ovog mjeseca u Washingtonu su se sastali američka državna tajnica Hillary Clinton i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Razgovaralo se o sadašnjoj i budućoj suradnji, a susret je bio potvrda prijateljskih odnosa dvije zemlje.

Od kada je Hrvatska postigla neovisnost, Sjedinjene su Države imale partnerski odnos sa Zagrebom, surađujući u prevladavanju komunističkog naslijeđa, rata i etničkih podjela te izgradnji demokratskog, stabilnog i tržišno orijentiranog društva. Sjedinjene su Država na taj način pomogle Hrvatskoj da ispuni kriterije za članstvo u euro-atlantskim integracijama. Zbog izrazitih napora na hrvatskoj strani, te upornosti na provođenju teških reformi, Hrvatska je danas članica niza međunarodnih organizacija, od Ujedinjenih naroda i Svjetske trgovinske organizacije pa do NATO saveza, čija je članica postala razmjerno nedavno.

"Kako je hrvatska demokracija jačala, razvijala se i naša suradnja i blisko partnerstvo koje se temelji na međusobnom poštivanju i zajedničkim interesima. Danas su naše dvije zemlje povezane i članstvom u najvećem i najuspješnijem vojnom savezu u povijesti' – rekla je nakon susreta s šefom hrvatske diplomacije državna tajnica Hillary Clinton.

Čelnica američke diplomacije dodala je da "hrvatski uspjesi služe kao model za ostali dio regije", te da "Hrvatska pokazuje što se može postići ukoliko se jedna nacija zaista posveti reformama i napretku."

Državna tajnica Hillary Clinton posebno je odala priznanje međunarodnom angažmanu Hrvatske, konkretno - pomoći u izobrazbi afganistanske vojske i policije. 'Zahvaljujući hrvatskoj pomoći, narod Afganistana brže će moći preuzeti odgovornost za sigurnost svoje zemlje' – rekla je državna tajnica. Gospođa Clinton je istakla i važnost čelne uloge Republike Hrvatske u regiji, pogotovo kada je riječ o aspiracijama njezinih susjeda da uđu u NATO.

'Želimo da se cijeli Zapadni Balkan potpuno integrira u europske i euro-atlantske integracije' – rekla je državna tajnica Clinton te dodala: 'Uvjerena sam da će Sjedinjene Države i Hrvatska – kroz bilateralnu suradnju kao i NATO te druge multilateralne organizacije – zajamčiti još bolju budućnost svojim narodima, još stabilniju i mirniju Europu, kao i bolji i sigurniji svijet.'


XS
SM
MD
LG