Linkovi

Poljska zabranila Che Guevaru


Poljska je nedavno izglasala zakon koji zabranjuje isticanje komunističkih simbola. To je jedna od najstriktnijih zabrana takve vrste u Europi. No, kako iz Varšave javlja Hilary Heuler, mlađoj se generaciji Poljaka ovaj zakon ne sviđa.

Simboli koji podsjećaju na turbulentnu europsku prošlost – poput, na primjer, kukastog križa – već su dugo vremena nezakoniti u nizu europskih zemalja. No, Poljska je sada otišla korak dalje: u kazneni zakon uvela je zabranu isticanja komunističkih simbola. Prema njoj, ako se u nekog Poljaka pronađe crvena petokraka, znak srp i čekića, ili pak majica s likom Che Guevare, ta će osoba biti kažnjena ili čak pritvorena.

Za neke, to je prirodna reakcija u zemlji koja je toliko toga propatila pod Sovjetskim savezom. Međutim, mnogi mladi Poljaci komunizam smatraju svojevrsnom inspiracijom za satiru i kreativnost.

Nalazimo se u baru punom mladih Varšavljana koji je uređen u stilu sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Bar se zove Pewex, prema lancu trgovina u kojem se mogla, isključivo za devize, kupovati zaapdna roba. Vlasnik Roman Gruchalski pojašnjava da je bar izraz njegove nostalgije za prošlošću. Njegova je generacija posljednja koja će se zaista sjećati komunizma. Nije sve tada bilološe – kaže nam Roman I dodaje da su trgovine Pewex bile poput nedostižnog sna.

Sociologinja Justyna Kopczynska sa Sveučilišta Varšave tvrdi da mladi Poljaci shvaćaju da je komunistička vlada bila represivna. No, način na koji je neki sada oživljavaju više je vezan uz slobodu i osobni stil: "Mladi su i malo buntovni. Kada razmišljaju o svojoj budućnosti i slobodi, žele pokazati da su slobodni. Dakle, ako ja nosim majicu s likom Che Guevare, to ne znači da sam komunistkinja, već da sam u trendu. Razlike između generacija u Poljskoj su toliko velike da je vrlo teško suglasiti po tom pitanju."

Zakon o zabrani komunističkih simbola predložila je desničarska stranka poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog. No, podržava ga i vladajuća Stranka građanske platforme. 24-erogodišnji Lukasz Pawlowski slaže se s njihovom zabranom jer kaže da se njime štite osjećaji starijih Poljaka: "Mogu razumjeti da se ljudi koji su živjeli u komunizmu i koji su imali razna negativna iskustva uznemire kad vide mlade ljude koji zapravo ne znaju ništa o tom sistemu, a nose simbole koje ne razumiju – tek tako, za zabavu."

Ova zabrana uključuje i neke iznimke – komunističke simbole mogu posjedovati umjetnici, pedagozi i kolekcionari. Osim toga, do sada nije izdan službeni popis zabranjenih predmeta. Zbog toga kritičari ovog zakona kažu da on nije dovoljno jasno definiran da bi se mogao učinkovito primijeniti.

Jedna prolaznica u Varšavi kaže da je upravo zbog toga bilo vrlo malo javnih izgreda, čak i među mlađom generacijom: "Ovaj je zakon možda apsurdan, ali mi Poljaci navikli smo na apsurdne zakone". "Poljski je stav", kaže ona, "da ako postoji zakon, onda uvijek postoje i načini da ga se zaobiđe".

"Štogod da vlada učini, mi ćemo preživjeti" - dodaje ova Poljakinja.

XS
SM
MD
LG