Linkovi

Hillary Clinton odala priznanje Hrvatskoj za angažman u Afganistanu; zbog toga što je 'primjer drugim zemljama u regiji'


Obraćajući se novinarima nakon razgovora u State Departmentu, američka državna tajnica Hillary Clinton i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković istaknuli su "izvanredne i partnerske odnose" između dvije zemlje.

"Jačanjem demokracije u Hrvatskoj, naše dvije zemlje surađuju kao bliski partneri, međusobno se poštujući i u zajedničkom interesu" – rekla je američka državna tajnica ističući kako se radi o vremenu koje je od povijesne važnosti i za Hrvatsku i za Euro-atlantski savez. Što se uloge NATO-a i Hrvatske u Afganistanu tiše, gospođa Clinton je rekla da su hrvatski napori u obučavanju afganistanske vojske od "ključne važnosti".

"Zahvalila sam ministru na hrvatskom doprinosu NATO misiji u Afganistanu, te na sudjelovanju u mirovnim misijama diljem svijeta" – rekla je američka državna tajnica.

Ona je posebno istaknula podršku Washingtona hrvatskoj ulozi u jugoistočnoj Europi, te u popravljanju odnosa sa Srbijom i razvijanju odnosa sa Slovenijom. Američka je državna tajnica naglasila i punu podršku punoj integraciji cijelog zapadnog Balkana u europske i transatlantske institucije: "Hrvatski uspjeh pruža cijeloj regiji primjer toga što se sve može postići kada se zemlja posveti reformama I napretku…a posebno želim pohvaliti hrvatsku premijerku na izvanrednom čelništvu u anti-korupcijskim nastojanjima I drugim značajnim reformskim mjerama."

Hrvatski minister vanjskih poslova Gordan Jandroković također je istaknuo visoku razinu bilateralnih odnosa: "Državna tajnica i ja potvrdili smo izvanredne odnose između naše dvije zemlje, odnose koje možemo nazvati partnerskim i prijateljskim." Hrvatski minister je također izrazio zahvalnost Hrvatske na podršci koju joj pružaju Sjedinjene države, kao i obnovljenoj ulozi Washingtona u regiji: "Izrazio sam hrvatsku podršku aktivnom američkom reangažmanu u regiji, posebno u Bosni I Hercegovini. Hrvatska smatra imperativnim da se Butmirski pregovori o ustavnim promjenama nastave sve dok ne bude postignut konsenzus" – rekao je Gordan Jandroković.

XS
SM
MD
LG