Linkovi

Jandroković: 'Prerano je govoriti o slanju hrvatskih pojačanja u Afganistan'


U posjet Sjedinjenim Državama stigao je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Sastao se s visokim dužnosnicima Ministarstva obrane, u Atlantskom vijeću govorio je o hrvatskim pogledima na integracijske trendove u regiji, a upravo u ovom trenutku ima sastanke s nekoliko senatora, u Kongresu Sjedinjenih Država. Sutra se sastaje s državnom tajnicom Hillary Clinton. Upitali smo ga što očekuje od ovog susreta.

Gordan Jandroković: "Očekujem potvrdu dobrih partnerskih odnosa, kakvi i postoje između Hrvatske i Sjedinjenih Država. Vjerujem da ćemo se dotaknuti svih tema koje su od zajedničkog interesa. Posebno ću se, naravno, zahvaliti državnoj tajnici na snažnoj potpori Sjedinjenih Država, koju smo imali tijekom našeg ulaska u NATO savez, a moram reći i sada, Amerika nam jako pomaže oko ulaska u Europsku uniju."

Šef hrvatske diplomacije izjavio je da njegova vlada podržava plan predsjednika Obame o slanju pojačanja u Afganistan, gdje Hrvatska ima oko 300 vojnika. Ministar Jandroković je rekao da u ovom trenutku Zagreb nema namjeru slati dodatne vojnike u misiju NATO-a, ali da planira reorganizirati svoj kontingent, kako bi se još veći naglasak stavio na obuku afganistanskih snaga, u čemu su hrvatski vojni instruktori i do sada sudjelovali. Upitali smo zbog čega Hrvatska u Afganistan ne upućuje dodatne snage.

Gordan Jandroković: "Naši vojnici dragovoljno idu u Afganistan, nitko tamo nije otišao na silu. Međutim, mi moramo napraviti i financijsku analizu, a i naši vojni stručnjaci trebaju reći je li moguće povećati broj vojnika. A uz sve to, potrebna je i dvotrećinska većina u Saboru. Tako da je u ovom trenutku o slanju dodatnih snaga prerano govoriti."

Ministra Jandrokovića je u Atlantskom vijeću predstavio Robert Gelbard, 'stari znanac' Hrvatske, bivši posebni izaslanik predsjednika Clintona za Balkan. Veleposlanik Gelbard je rekao da osjeća ogromno poštovanje prema Hrvatskoj, zbog toga što je u posljednjih 14 godina postigla značajan napredak u razvoju, na svim područjima.

Robert Gelbard: "Bio sam vrlo angažiran u izbornoj kampanji predsjednika Obame. Moja je dužnost bila koncipirati stajališta u vezi situacije na Zapadnom Balkanu. U kampanji, a i danas, mogu reći da je divljenje prema Hrvatskoj i podrška Hrvatskoj u Washingtonu ogromno."

Robert Gelbard je posebno naglasio činjenicu da je Hrvatska danas aktivan čimbenik sigurnosti na svjetskoj sceni, jer sudjeluje u više od deset međunarodnih mirovnih misija. 'U svakom slučaju, ogroman uspjeh u odnosu na stanje od prije petnaestak godina' - rekao je ovaj bivši američki diplomat.


XS
SM
MD
LG