Linkovi

Nasljednik START-a možda će biti dogovoren do kraja godine


Sporazum START jedan je od najsloženijih sporazuma o kontroli nuklearnog oružja u povijesti. Potpisali su ga predsjednik George Bush stariji te sovjetski predsjednik Mihail Gorbačev 1991. godine, a stupio je na snagu 1994. Daryl Kimball, izvršni je direktor Udruge za kontrolu oružja, privatne istraživačke organizacije. On kaže da je sporazum pridonio okončanju Hladnog rata.

"Američke i ruske strateške nuklearne snage do 2001. godine smanjene su s oko deset tisuća bojevih glava na oko šest tisuća s obje strane. Sporazumom je, također, uspostavljena rasprostranjena mreža i sustav inspekcija, verifikacije odredbi sporazuma, razmjena informacija i ostalo kako bi se obje strane uvjerile da se sporazum primjenjuje. "

Frank Miller, bivši dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost u administraciji predsjednika Georgea Busha mlađeg kazao je da su takve odredbe sporazuma ključne.

"Važno je imati povjerenje. Važno je imati inspekcije na terenu na koje poziva sporazum. Važno je imati razmjenu telemetričkih podataka."

Dakle, uz podatke koje mogu pribaviti obavještajne službe START-1 osigurava dodatne informacije koje se oduvijek smatraju kao nešto što ima veliku vrijednost u smislu izgradnje povjerenja. Daryl Kimbal kaže da su od potpisivanja sporazuma Sjedinjene Države i Rusija dodatno smanjile svoje nuklearne arsenale.

"Sjedinjene Države danas imaju razmješteno oko 2,200 strateških bojevih glava i oko 800 raketa i bombardera za njihovo nošenje do potencijalnih meta. Rusija ima nešto više od 2,200 bojevih glava, ali manje raketa i bombardera sposobnih za prijenos bojevih glava – negdje oko 620. Dakle, obje strane otišle su i dalje od onoga što je dogovoreno START-om."

U srpnju su predsjednik Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev dogovorili napore za postizanje novog sporazuma koji bi naslijedio START. Još jednom Daryl Kimball.

"Novi sporazum koji dogovaraju Sjedinjene Države i Rusija smanjio bi broj bojevih glava na između 1,500 i 1,675, a raketa i bombardera na ispod 800."

Dvije strane su se nadale da će novi sporazum biti dogovoren do isteka START-a, 5. prosinca. Sada Rusija i Sjedinjene Države kažu da je novi cilj postizanje sporazuma do kraja godine. Kad god pregovarači dvije vlade postignu novi sporazum njega moraju ratificirati američki Senat i ruska Duma, a taj bi proces mogao potrajati mjesecima.

XS
SM
MD
LG