Linkovi

Sve više Amerikanaca smatra da bi SAD trebale 'gledati svoja posla'; pustiti drugim zemljama da se snalaze same


Nedavno provedeno istraživanje javnog mnijenja pokazuje da Amerikanci postaju sve više izolacionistički orijentirani. To se iskazuje kroz manju podršku vojnim misijama u inozemstvu, slabiju podršku američkom angažmanu na svjetskoj sceni i veću zabrinutost u vezi s rastućim ekonomskim silama poput Kine.

Analitičari tvrde da rezultati ove ankete predstavljaju izazov za predsjednika Baracka Obamu u vrijeme kada on pokušava dobiti podršku nacije za slanje dodatnih vojnih postrojbi u Afganistan.

Među američkim se građanima osjeća sve veći izolacionizam, tvrdi anketa koju je proveo istraživački centar Pew iz Washingtona. Četrdeset devet posto Amerikanaca, navodi ova studija, smatra da bi Sjedinjene Države trebale “gledati svoja posla” i prepustiti drugim nacijama da djeluju samostalno. Takvog je mišljenja 30 posto više ispitanika nego 2002. godine.

Andrew Kohut, direktor centra Pew, o tome kaže: "Američku javnost najviše zanima loša gospodarska situacija u Americi, kao i u svijetu. Amerikanci smatraju da se dva rata – u Iraku i onaj u Afganistanu – ne odvijaju onako kako bi trebali.”

Sve veći osjećaj izolacionizma ne iznenađuje direktora Vijeća za međuanrodne odnose Jamesa Lindsaya. "S pogoršanjem ekonomske situacije opada i entuzijazam za angažman u inozemstvu. Razumljivo je da će javnost očekivati od političara da se pozabave rješavanjem problema u zemlji i da će biti manje zabrinuta o njihovom rješavanju u drugim zemljama.”

James Lindsay kaže da sve veća preokupacija građana domaćim pitanjima utječe na vanjsku politiku, a osobito na novu strategiju predsjednika Obame za rat u Afganistanu. Nedavne ankete javnog mnijenja ukazale su na pad podrške za slanje pojačanja u tu zemlju. Anketa centra Pew, provedena prije ovotjedne objave strategije predsjednika Obame za Afganistan, pokazala je da samo 32 posto građana podržava pojačanje vojne misije u toj zemlji.

Andrew Kohut kaže da su Amerikanci sve skeptičniji akda je riječ o intervencijama u drugim zemljama, nakon vrlo samouvjerene i prilično agresivne vanjske politike bivšeg predsjednika Georgea Busha. Nakon takvog iskustva, američki građani očekuju manje utjecajnu ulogu Sjedinjenih Država u svijetu - pokazuju ankete.

Upitan o tome koje države Amerikanci misle da će popuniti vakuum koji će nastati uslijed manje američke angažiranosti u inozemstvu, Andrew Kohut odgovara: "Javnost sve više brine ekonomski uspon Kine. Pedeset tri posto Amerikanaca ovu zemlju smatra prijetnjom po Sjedinjene Države. Iako se ne radi o stvarno negativnom stavu prema Kini, u zemlji vlada zabrinutost. Štoviše, po prvi put veliki broj američkih građana smatra da je Kina – a ne Sjedinjene Države – vodeća ekonomska sila u svijetu.”

No, ako su takav pesimizam i izolacionističke sklonosti potencirani tekućim gospodarskim problemima u Sjedinjenim Državama, bi li ekonomski oporavak - koji se nazire - mogao preokrenuti taj trend? James Lindsay iz Vijeća za međunarodne odnose kaže: "Ono što loša ekonomska vremena uzmu, mogu i vratiti. Ako se američka ekonomska situacija popravi i dođe do kontinuiranog gospodarskog rasta, očekujem da će se raspoloženje građana promijeniti.”

No, čini se da se mišeljenje američke javnosti razilazi s mišljenjem stručnjaka za vanjsku politiku. Naime, nedavno ispitivanje 600 članova Vijeća za međunarodne odnose pokazuje da 50 posto njih podržava jačanje američkog kontingenta u Afganistanu, dok 58 posto smatra Kinu 'važnim budućim saveznikom' Sjedinjenih Država. 78 posto stručnjaka ove utjecajne ne-vladine organizacije Kinu smatra ili 'minimalnom', ili 'nikakvom' prijetnjom po Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG