Linkovi

Predsjednik Obama sučeljen s podijeljenim Kongresom i javnošću oko nove strategije za Afganistan


Odluka predsjednika Baracka Obame da u Afganistan pošalje pojačanje od 30 tisuća vojnika dolazi u trenutku kada jeamerička javnost sve skeptičnija u vezi s dugoročnnim angažmanom u toj zemlji.Sumnje su očite među nekim demokratima koji se pribojavaju 'drugog Vijetnama', a i među republikancima – koji se pitaju je li predsjednik Obama zaista odlučan u želji da misija u Afganistanu završi uspjehom.

Ankete pokazuju da u Sjedinjenim Državama slabi podrška američkom angažmanu u Afganistanu.Peter Brown, istraživač je javnog mnijenja sa Sveučilišta Quinnipiac. "Općenito gledano, entuzijazma za rat u Afganistanu sve je manje.Sve je slabija i podrška načinu na koji predsjednik vodi taj rat".

Ankete pokazuju da su Amerikancima u ovom trenutku najvažnija dva 'domaća' pitanja – zapošljavanje i zdravstvo.Na to se osvrnuo i predsjednik Obama, u svom govoru na vojnoj akademiji West Point. "Ostanak naših snaga u Afganistanu ne može ići bez postavljanja rokova za njihov odlazak.Mi želimo pomoći u izgradnji Afganistana, ali za mene kao američkog predsjednika, najvažnija je izgradnja naše zemlje, Amerike".

Neki kongresnici i senatori iz Obamine Demokratske stranke pitaju se je li dobro trošiti ogromne državne novce na misiju u Afganistanu.S druge strane, republikanci mu zamjeraju što je odredio rok za početak povlačenja, ljeto 2011.Evo što je o tome rekao senator John McCain, protivnik Baracka Obame na prošlogodišnjim izborima. "Ne možete neprijateljima odavati trenutak kada ćete se početi povlačiti.Time ohrabrujete protivnika, a demoralizirate saveznika".

Međutim, kod financiranja slanja pojačanja, predsjednik će pomoć morati naći upravo na republikanskoj strani – s kojom ima velike probleme kada je u pitanju financiranje njegovih 'domaćih' prioriteta, poput reforme zdravstva i pokretanja ekonomije.Gotovo godinu dana nakon preuzimanja predsjedničkog položaja, Barack Obama se nalazi pred velikim izazovima, a podrška predsjedniku je sve manja.Koliko je javno mnijenje tu uopće važno? O tome govori vojna povjesničarka Kim Kagan, direktorica Instituta za proučavanje rata. "Iako je ovo demokracija i javno mnijenje ima važnu ulogu u tome kako političari prilaze problemima, u pitanjima rata i mira vidimo koliko je važno da predsjednik bude vođa, predvodnik, jer on ponekad mora donositi i nepopularne odluke".

Michael O'Hanlon kaže da će podrška afganistanskoj misiji u javnosti biti veća ako vlada pokaže da je u samom Afganistanu postignut nekakav uspjeh.No, kaže ovaj analitičar iz Instituta Brookings, za to je potrebno izvjesno vrijeme. "Ako ljudi vide uspjeh i prisjete se zašto smo u Afganistanu, onda će lakše prihvatiti da je potrebno još nekoliko godina kako bi se situacija stabilizirala i uspjeh učvrstio.Neće biti velikog entuzijazma za misiju, ali će podrška biti tu".

Kao predsjednički kandidat, Barack Obama je često kritizirao svog prethodnika, u vezi njegovog vođenja afganistanske misije.Definiranjem nove strategije za Afganistan, odgovornost za ishod misije prešla je u potpunosti na predsjednika Obamu. Analitičari kažu da sudbina njegova predsjedničkog mandata uvelike ovisi o uspjehu misije u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG