Linkovi

Analitičari podijeljeni oko američke strategije u Afganistanu


Američki analitičari podijeljeni su oko nove američke ratne strategije u Afganistanu što ju je predsjednik Obama sinoć objavio. Stručnjakinja Instituta za istraživanje rata, profesor Kim Kagan, kaže da sada rat u Afganistanu postaje “Obamin rat”:

“Slanjem pojačanja predsjednik Obama preuzima čelnu odgovornost za rat u Afganistanu.”

Michael O`Hanlon, s Instituta Brookings, upravo se vratio iz Afganistana i podržava slanje pojačanja:

"Postoje jaki razlozi za slanje većeg broja dodatnih postrojbi, a jedinu podrobnu vojnu analizu stanja u Afganistanu je napravio general McChrystal.“

Međutim, nisu svi uvjereni da slanje pojačanja jamči uspjeh. Umirovljeni pukovnik i profesor povijesti na sveučilištu Boston, Andrew Bachevich, jedan je od skeptika:

"Ne vidim dokaze da čak i ako uspijemo u Afganistanu, a sumnjam da hoćemo, da ćemo zaustaviti jihadiste. Više je vjerojatno da ćemo ih samo razdražiti.“

Profesor Bachevich kaže da dugotrajna nazočnost vojske zapadnih zemalja u islamskim zemljama stvara više terorista nego što ih biva ubijeno ili razoružano.

Administracija je za rat u Afganistanu već zatražila 65 milijardi dolara u fiskalnoj godini 2010., a ispitivanje instituta Gallup, objavljeno prije predsjednikovog govora, pokazalo je da samo 35 posto Amerikanaca odobrava način na koji predsjednik Obama vodi rat u Afganistanu, dok 55 posto ne odobrava.

XS
SM
MD
LG