Linkovi

Državna tajnica Hillary Clinton ohrabrena reakcijom saveznika iz NATO-a na plan predsjednika Obame o slanju pojačanja u Afganistan


Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da je ohrabrena reakcijom saveznika iz NATO-a na plan predsjednika Obame za Afganistan, prema kojem bi Washington u tu zemlju poslao još 30 tisuća vojnika.

Šefica američke diplomacije danas se u Bruxellesu sreće s kolegama iz NATO-a kao i njegovim glavnim tajnikom Andersom Fogh Rasmussenom.

Gospođa Clinton očekuje da bi prve najave slanja europskih pojačanja u Afganistan mogle biti objavljene kasnije danas.

Iz diplomatskih se izvora saznaje da su Sjedinjene Države od svojih saveznika zatražile pojačanja od oko deset tisuća vojnika.

Sjeverno-atlantski je savez priopćio jučer da je više od dvadeset država spremno u tu zemlju poslati ukupno oko 5 tisuća vojnika i časnika.

Glasnogovornik NATO-a izjavio je da članice ovog saveza podržavaju odluku predsjednika Obame da pojača američki kontingent u Afganistanu.

******

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai izjavio je u intervjuu za izvještajnu agenciju Associated Press da je 'došlo vrijeme da se njegova zemlja sama brani.'

On je dodao da uspjeha neće biti – bez obzira na stranu pomoć - sve dok se afganistanski narod ne bude sam mogao uhvatiti u koštac sa svojim neprijateljima.

Upitan o nedavnim izborima na kojima je bilo – tvrde mnogi – dosta neregularnosti, Karzai je rekao da je 'izborni proces bio namjerno opstruiran', kako bi njegova vlada izgubila legitimitet.

******

Anketa koju je proveo washingtonski Centar Pew koji istražuje javno mnijenje pokazuje da su Amerikanci u ovom trenutku izrazito izolacionistički orijentirani – više nego ikada u posljednjih 40 godina.

To se pogotovo odnosi na njihovo mišljenje o američkom angažmanu u inozemstvu.

Gotovo polovica ispitanika u ovoj anketi izjavilo je da bi Sjedinjene Države trebale 'gledati svoja posla' te prepustiti drugim zemljama da same rješavaju svoje probleme.

Novu strategiju za Afganistan – koja predviđa slanje pojačanja u misiju NATO-a – podržava samo 32 posto ispitanika.

XS
SM
MD
LG