Linkovi

Obitelj Obama počela Dan zahvalnosti u pučkoj kuhinji


U Sjedinjenim Državama danas je Dan zahvalnosti. To je prilika za godišnje okupljanje obitelji uz blagdanskeu trpezu, a vuče korijene iz 1621. godine kad su engleski doseljenici i indijanci u Massachusettsu zajednički proslavili bogatu žetvu.

Povodom praznika predsjednik Obama objavio je prigodnu poruku u kojoj je istaknuo da 'neće imati mira sve dok se američka ekonomija ne oporavi i bude snažnija nego što je bila'. Predsjednik je naglasio da se milijuni Amerikanaca ove godine suočavaju s "vrlo teškim ekonomskim vremenima" te je podsjetio na poticajne ekonomske mjere koje je donijela njegova vlada kako bi zemlja izašla iz recesije.

Predsjednik je izrazio nadu da će 'slijedeće godine, na Dan zahvalnosti, mnoga od milijuna izgubljenih radnih mjesta biti ponovno otvorena'.

Predsjednik Obama započeo je blagdansko slavlje jučer, poštedom života jednom puranu - imenom Hrabrost - koji će, umjesto na blagdanskom stolu, ostatak života provesti u Disneylandu u Kaliforniji. Predsjednik se našalio rekavši da ova pura svoj život može zahvaliti njegovim kćerkama, jer ju je on namjeravao pojesti. Procjenjuje se da se za ovaj praznik pojede više od 45 milijuna pura.

Predsjednik i njegova obitelj kasnije su dijelili hranu siromašnima u jednoj lokalnoj pučkoj kuhinji.

******

U New Yorku je uprao u tijeku parada za Dan zahvalnosti koju 83. godinu zaredom organizira lanac robnih kuća Macy's. Desetine tisuća ljudi okupile su na njujorškim ulicama, a milijuni uz male ekrane kako bi mogli vidjeti beskrajnu povorku velikih balona i posebno uređenih pokretnih platformi.

Milijuni Amerikanaca pripremaju se za tradicionalnu božićnu kupovinu – koja počinje sutra. No za razliku od prijašnjih godina kad su trgovine nudile najveća sniženja po ranojutarnjem otvaranju, ove godine - na tradicionalni 'Crni petak' - mnogi trgovci odlučili su ponuditi sniženja dan ranije i tako, možda, preduhitriti konkurenciju.

Na ovaj način možda će se izbjeći stampeda kupaca poput prošlogodišnjeg u jednoj trgovini Wall Marta u New Jerseyu kad je jedan od uposlenika bio pregažen te preminuo od zadobivenih rana.

Trgovci se, inače, ove godine ne nadaju rekordnoj zaradi. Prošlogodišnja sezona kupovine poklona bila je najgora u posljednja četiri desetljeća, a s milijunima građana koji su ostali bez posla mali su izgledi da će se situacija ove godine znatnije popraviti.


XS
SM
MD
LG