Linkovi

Povodom Dana zahvalnosti predsjednik Obama poštedio život purici Courage


U skladu s tradicijom za Dan zahvalnosti, predsjednik Barack Obama predsjedničkom je uredbom poštedio život jednog purana iz Sjeverne Karoline.

Purici je ime Courage.

Predsjedničko 'amnestiranje' purana - omiljenog jela za Dan zahvalnosti - tradicija je od 1947. godine.

Prilikom predsjedničkog pomilovanja ovog pernatog - i prilično čudljivog - stvorenja svake je godine spremna i rezerva. Tako i ove godine - ukoliko purica Hrabrost, iz nepoznatog razloga, ne bude u mogućnosti uveličati svečanost u Bijeloj kući pripremljena je zamjena, puran imenom Carolina.

Njihova je uloga prilično jednostavna – trebaju mirno sjediti ili stajati i ne kljucati predsjednikovu ruku.

Hrabrost i Karolina bit će upućene u Disneyland u Kaliforniji.

Kako puretina ima središnju ulogu u sutrašnjem blagdanskom objedu, procjenjuje se da ih se zbog toga u ovo doba godine pojede više od 45 milijuna.

Kao i svake godine američka udruga za životinjska prava protestira protiv ovakve prakse.

******

Milijuni Amerikanaca putuju na obiteljska okupljanja uz tradicionalnu blagdansku trpezu. Ove godine, kako se procjenjuje, putovat će 38 milijuna Amerikanaca. Manje nego ranijih godina putovat će se zrakoplovom, ali je i zrakoplovnih linija nešto manje nego prije, pa će avioni biti maksimalno popunjeni. Procjenjuje se da će zrakoplovima putovati nešto više od dva milijuna Amerikanaca.

Ništa manje gužve neće biti u željezničkom prometu. Kompanija AMTRAK procjenjuje da će na njenim linijama danas, u najprometnijem danu u godini, putovati dodatnih 70 tisuća putnika. Najviše Amerikanaca, oko 75 posto, na put odlazi osobnim automobilom. Benzin je nešto skuplji nego prošle godine pa će ih putovanje koštati najmanje 15 dolara više.

XS
SM
MD
LG