Linkovi

Dvadeset godina od usvajanja Konvencije UN-a o pravima djece


Uskoro će se obilježiti dvadeseta godišnjica Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. Riječ je o međunarodnom dokumentu koji je ratificirao najveći broj zemalja – sve zemlje svijeta osim Sjedinjenih Država i Somalije. No, kako iz Ženeve javlja Lisa Schlein, u velikom broju država koje su ratificirale ovaj sporazum, prava djece se krše i dalje.

'Želim da se poštuju moja prava i prava one djece koja pate u tišini' – kaže 12-godišnja Tracy iz Libanona, jedna od 23-oje djece iz 16 zemalja koja su pozvana u Ženevu na obilježavanje 20. godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta. Tracy govori o problemima u njezinoj zemlji: "Jedan od problema je tjelesno zlostavljanje. Djecu se tuče i kod kuće i u školi. Drugi je problem seksualno zlostavljanje."

16-godišnja Frederica iz afričke države Sierra Leone kaže da je tamo situacija sve gora: "Toliko toga se nama događa da je teško i pobrojati. Kada se i zakoni za zaštitu djece i usvoje, oni se ne poštuju. Nasilje nad djecom, prodaja djece. Jedino nam preostaje nada da će se situacija popraviti i u Sierra Leoneu i u Africi općenito."

17-godišnja Kanađanka Cara radi za jednu tamošnju organizaciju koja se bori za bolji položaj djece u zemljama u razvoju. Ona kaže da smatra da joj je, kao Kanađanki, obveza da se bori za bolji položaj djece u Trećem svijetu, jer živi u bogatoj zemlji s kvalitetnim školstvom i zdravstvom.

Ona dodaje da mnogi odrasli nisu niti svjesni da djeca imaju prava koja su propisali Ujedinjeni narodi. Zato je najvažnije informirati ih. "Djeca bi trebala znati kako da se zaštite, kako da se bore za svoje interese. A odrasli trebaju biti informirani o tim pravima. Djeca će se za njih izboriti jedino ako na njihovoj strani budu odrasli" kaže Cara.

Neki od problema kojima se bavi međunarodna Konvencija o pravima djeteta su spolna jednakost, zaštita od virusa HIV-a, te elementarna sigurnost stotina milijuna djece u mnogim zemljama Trećeg svijeta. U promidžbenoj kampanji za prava djece sudjeluju i mnoge poznate osobe iz svijeta zabave – primjerice supermodel Claudia Schiffer, britanski glumac Ewan McGregor te američka glumica Mia Farrow.

O značaju konvencije koja je izglasana prije dvadeset godina govori Navi Pillay, povjerenica Ujedinjenih anroda za ljudska prava: "Usvajanjem ove rezolucije prije dvadeset godina, od strane Opće skupštine, međunarodna je zajednica – prvi put u povijesti – jednoglasno rekla da djeca, i djevojčice i dječaci, nisu puko vlasništvo roditelja ili skrbnika, već individue s određenim pravima."

Zamjenik direktora UNICEF-a Saad Houry kaže, međutim, da ova konvencija nije međutim promijenila stvarnost u mnogim dijelovima svijeta. Prava djece i dalje se krše – kaže Houry: "Bez obzira na impresivan gospodarski rast u posljednjih dvadeset godina, u nizu država, i dalje postoje upravo šokantne razlike između zemalja. Najsiromašnija djeca u svijetu kao da su potpuno zaboravljena."

Sjedinjene Države su, uz Somaliju, jedina zemlja svijeta koja nije ratificirala ovu konvenciju. Senat Sjedinjenih Država je tijelo koje ratificira međunarodne sporazume i u njemu postoji protivljenje ovom dokumentu jer – kako se smatra – on predstavlja miješanje u privatni, obiteljski život. Osim toga, mnogi u Senatu smatraju da ova rezolucija potencijalno predstavlja i miješanje u suverena prava Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG