Linkovi

Marko Hoare: 'Ukidanje Ureda visokog povjerenika za BiH dovelo bi do dezintegracije države'


U Sarajevu se upravo održava sastanak Vijeća za implementaciju mira, međunarodnog tijela u kojem su predstavnici 55 zemalja i organizacija. Tema ovog skupa je politička budućnost Bosne i Hercegovine. Andre de Nesnara je ovdje u Washingtonu razgovarao o radu tog tijela s dvojicom poznavatelja prilika u Bosni i Hercegovini.

Vijeće za implementaciju mira osnovano je 1995., neposredno nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Čine ga predstavnici 55 zemalja i međunarodnih organizacija poput Međunarodnog monetarnog fonda i Crvenog križa. Zadatak ove organizacije je nadgledati primjenu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Bosna i Hercegovina podijeljena je na dva entiteta, a središnje vlasti u Sarajevu su iznimno slabe – tvrde stručnjaci. Srećko Latal, analitičar u sarajevskom uredu Međunarodne skupine za krize, kaže da je cjelokupni politički sustav Bosne i Hercegovine spor i neefikasan: "Razlog tome je što sve tri vladajuće, nacionalne stranke – kao i druge stranke iz vladajuće koalicije – koriste sve žešću retoriku, sve od izbora 2006. do danas. Zbog takve retorike, političari inzistiraju na maksimalističkim ciljevima, i zato je vrlo teško doći do kompromisa."

Stvarnu političku vlast u BiH ima i Ured visokog povjerenika, koji je osnovan u skladu s Daytonskim sporazumom. Njega imenuje Vijeće za implementaciju mira. Aktualni visoki povjerenik je austrijski diplomat Valentin Inzko.

Srećko Latal kaže da je prvotna svrha visokog povjerenika bila praćenje i nadzor primjene mirovnog sporazuma iz Daytona: "1997., Ured visokog povjerenika dobio je šire upravne ovlasti, kako bi se ubrzala implementacija mirovnog sporazuma i prekinulo njegovo blokiranje od strane nacionalističkih vođa koje su bili na vlasti neposredno nakon rata. Vremenom se Ured visokog povjerenika sve dublje angažirao u reformama, primjerice u reformi policije i obrane. Na žalost, posljednjih godina, međunarodna zajednica manje-više ignorira visokog povjerenika i on je izgubio njezinu podršku."

Ovaj analitičar kaže da niz zemalja, među njima i Srbija i Rusija, traže da se ukine Ured visokog povjerenika – jer je , kako tvrde, došao čas da narodi BiH sami preuzmu odgovornost za svoju zemlju.

O ovom pitanju se razgovara i na sastanku Vijeća za implementaciju mira koje su upravo održava u Sarajevu. Stručnjak za Balkan Marko Hoare - s londonskog Sveučilišta Kingston - smatra da bi bilo vrlo loše kada bi se sada ukinuo Ured visokog predstavnika: "U Europskoj uniji postoje snažne struje koje žele pogodovati Beogradu i Rusiji i one se zalažu za zatvaranje Ureda visokog predstavnika. Međutim, to bi samo dovelo do daljnje etničke podjele te postupne dezintegracije zemlje."

I Srećko Latal i Marko Hoare smatraju da je prerano da međunarodna zajednica na taj način digne ruke od Bosne i Hercegovine. Oni misle da se ovlasti visokog predstavnika moraju ili ojačati ili pak međunarodna zajednica treba pronaći neki drugi način da u Bosni i Hercegovini učvrsti svoju nazočnost i primjeni Daytonski sporazum.


XS
SM
MD
LG