Linkovi

Američko-kineski summit završava obećanjem o suradnji, bez konkretnih rezultata


Predsjednik Barack Obama privodi kraju svoj posjet Kini. On i njegov kolega Hu Jintao najavili su još bliskiju suradnju u rješavanju niza globalnih problema – od recesije preko borbi protiv klimatskih promjena pa do zajedničkih napora u neširenju nuklearnog naoružanja.

No, osim izraza dobre volje da se problemi zajednički rješavaju, američko-kineski summit nije donio konkretne rezultate.

Američki je predsjednik zatražio od svojih domaćina da oslobode umjetno održavani tečaj svoje nacionalne valute, što bi smanjilo američki trgovinski deficit s Kinom, a govorio je i o važnosti poštivanja ljudskih prava.

Kineski predsjednik Hu Jintao govorio je o tome kako se dvije nacije razvijaju u različitim uvjetima te zbog toga i imaju različite poglede na neka od pitanja.

Sjedinjene Države i Kina su izrazile želju da se brzo obnove u ovom trenutku prekinuti multilateralni pregovori o sudbini sjevernokorejskog nuklearnog programa. Predsjednik Obama je na konferenciji za tisak s kineskim kolegom rekao da vlada u Pjongjangu može krenuti putem 'sukoba i provokacija', ali da je druga alternativa bolja – postati punopravni član međunarodne zajednice i prekinuti s nuklearnim programom.

Kina je jedan od rijetkih zemalja koja ima bliske veze sa Sjevernom Korejom i smatra se da je njezina uloga najvažnija u vraćanju Pjongjanga na pregovore.

Vođa naroda Tibeta Dalai Lama pozdravio je poziv američkog predsjednika Baracka Obame upućen Kini, u vezi s obnovom pregovora između izgnanih predstavnika Tibeta i kineske vlade. Predsjednik Sjedinjenih Država rekao je tijekom razgovora s kineskim kolegom Hu Jintaom da Washington priznaje da je Tibet dio Kine, no i da se zalaže za obnovu pregovora između Dalai Lame i kineske države.

U međuvremenu, anketa CNN-a ukazuje da većina Amerikanaca – 70 posto - doživljava Kinu kao ekonomsku prijetnju i kao izvor nepoštene konkurencije američkim firmama. Polovina Amerikanaca je smatra vojnom prijetnjom.

Anketa je provedena prošlog vikenda na oko tisuću ispitanika. Dvije trećine ispitanika smatra da je kineska trgovinska i ekonomska politika nepoštena. Samo četvrtina ispitanika smatra Kinu ogromnim potencijalnim tržištem za američku robu. Trgovinske napetosti između dvije zemlje pojačale su se posljednjih mjeseci kako je svaka uvela nove namete na određene izvozne proizvode.

XS
SM
MD
LG