Linkovi

Obama i Medvjedev razgovarali o novom START-u i Iranu


Predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev priopćili su kako još uvijek planiraju da se završi zamjenski ugovor za postojeći START – Sporazum o smanjivanju nuklearnog oružja – do kraja ove godine. Američki i ruski predsjednik susreli su se danas u Singaporeu nakon okončavanja sastanka ASEAN-a. Dvije vodeće svjetske nuklearne sile izražavaju predanost okončavanju pregovora o novom ugovoru koji bi trebao zamijeniti START, koji istječe 5. prosinca. Dvojica čelnika također su priopćila kako istječe vrijeme za Iran da pristane na sporazum o upućivanju svog obogaćenog urana izvan zemlje na daljnju obradu. Medvjedev je rekao kako se još uvijek nada da će uvjeriti Iran da pošalje svoj obogaćeni uran u Rusiju, gdje bi bio dalje procesuiran kao gorivo za jedan zastarjeli reaktor u Teheranu.

Predsjednik Obama zatražio je od burmanskog premijera da pusti na slobodu zatočenu aktivisticu Aung San Suu Kyui. Ovo je američki predsjednik zatražio tijekom skupa u Singaporeu na kojem se nalazio burmanski general Thein Sein i drugi čelnici zemalja ASEAN-a.Američki predsjednik nije se rukovao s generalom niti je s njim izravno govorio. Ipak riječ je o prvom susretu licem u lice između nekog američkog predsjednika i nekog burmanskog čelnika još od 1966. godine. Međutim u zajedničkom zaključnom priopćenju ASEAN-a nije spomenuta Aung Suu Kyi.

Predsjednik Barack Obama otputovao je iz Singaporea u svoj prvi službeni posjet Kini gdje se vjeruje da će voditi razgovore i gospodarstvu i klimatskim promjenama. Američki predsjednik stigao je kasno večeras po lokalnom vremenu u Šangaj. Za sutra predviđeni su njegovi susreti s gradskim dužnosnicima i studenima šangajskog sveučilišta. Nakon toga američki predsjednik odlazi u Peking gdje će voditi razgovore s kineskim čelnicima u utorak i srijedu. Američka Državna tajnica Hillary Clinton opisala je danas u razgovoru za televizijski mrežu NBCodnose Washingtona s Pekingom kao pozitivne i partnerske. Dodala je da Washington želi jedan puno opsežniji angažman. Kao primjere pozitivne suradnje s Pekingom Hillary Clinton je navela kinesku podršku međunarodnim sankcijama protiv Sjeverne Koreje i angažman oko iranskog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG