Linkovi

Na summitu APEC-a, prozivanje SAD zbog znakova trgovinskog protekcionizma


Čelnici zemalja Pacifičkog obruča sastaju se danas u Singapuru u zadnjem danu gospodarskog summita koji je usredotočen na globalnu financijsku krizu i promicanje slobodne trgovine.

Čelnici dvadesetjedne zemlje Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje jučer su pozvali na veću suradnju u naporima za globalni ekonomski oporavak, te reagirali na znakove američkog trgovinskog protekcionizma.

Kineski predsjednik Hu Jintao rekao je da bi promicanje otvorenosti u međunarodnoj trgovini i obuzdavanje protekcionizma moglo pomoći u oživljavanju svjetske ekonomije. Meksički predsjednik Felipe Calderon izdvojio je Washington zbog 'postupanja u suprotnom smislu o9d slobodne trgovine'. Istu je primjedbu iznio i ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev.

Američki predsjednik Barack Obama prisustvuje summitu i očekuje se da će se danas sastati pojedinačno s predsjednikom Medvjedevim i indonezijskim predsjednikom Susilom Bambangom Yudhoyonom.

U govoru u Tokiju, jučer, predsjednik Obama je pozvao azijske zemlje da prekinu svoju ovisnost o izvozu u Sjedinjene Države i idu za 'balansiranim' i održivim ekonomskim rastom.

XS
SM
MD
LG