Linkovi

Čelnici APEC-a pozivaju na suradnju u oporavku od globalne krize


Čelnici 21 zemlje organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje koji se sastaju u Singapuru pozvali su na veću suradnju u globalnim naporima za oporavak od ekonomske krize te su upozorili na opasnost od preranog ukidanja državnih mjera za poticanje ekonomije. Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev pozvao je na širu međunarodnu suradnju u nadilaženju globalne krize i postizanju održivog ekonomskog rasta.

Australski premijer Kevin Rudd predložio je stvaranje Azijsko-pacifičke zajednice po uzoru na Europsku uniju. Kineski predsjednik Hu Jintao kazao je da promoviranje otvorenosti u međunarodnoj trgovini i suzbijanje protekcionizma mogu pomoći u oživljavanju svjetske ekonomije.

Predsjednik Obama doputovao je u Singapur iz Japana, a ranije je pozvao azijske zemlje da prekinu svoju ovisnost o uvozu u Sjedinjene Države te da usmjere napore ka uravnoteženom i održivom ekonomskom rastu.

Predsjednik Obama obećao je veću suradnju s Kinom te veći angažman Sjedinjenih Država u Aziji. U govoru što ga je održao danas u Tokiju, prije puta za Singapur, američki čelnik kazao je da Sjedinjene Države ne pokušavaju zaustaviti širenje utjecaja Kine te pozdravljaju kineske napore za igranje veće uloge na svjetskoj sceni.

Predsjednik Obama također je dodao da Sjedinjene Države neće odustati od ukazivanja na vrijednosti do kojih drže te je kazao da se razgovori o ljudskim pravima mogu voditi u duhu partnerstva. Nakon što je posjetio Japan predsjednik Obama trenutno boravi u Singapuru, a potom odlazi u posjet Kini te, nakon toga, Južnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG