Linkovi

Optužnica protiv Nidala Malika Hasana: 13 točaka za ubojstvo s predumišljajem


U vezi prošlotjednog masovnog zločina u američkoj bazi Fort Hood, protiv bojnika američke vojske Nidala Malika Hasana podignuta je optužnica koja sadrži 13 točaka za ubojstvo s predumišljajem.

Glasnogovornik Odjela za kaznene istrage američke vojske, koji je jučer objavio optužnicu u Fort Hoodu, u Teksasu, rekao je da je moguće da će optužnici biti dodane daljnje točke kako bude napredovala istraga.

U međuvremenu, predsjednik Obama je naredio provođenje istrage o svim obavještajnim podacima koji se tiču bojnika Hasana, da se ustanovi jesu li razne vladine agencije ispravno međusobno dijelile informacije i u skladu s njima i djelovale.

Bojnik Hasan, inače psihijatar, otvorio je vatru na nenaoružane vojnike u vojnoj bazi, koji su se pripremali za odlazak u Irak i Afganistan.

Vlasti još istražuju koji su bili motivi napada u okružju zabrinutosti da su vlastima promaknuli znaci upozorenja koji su možda mogli spriječiti masakr u kojemu je, uz trinaestero ubijenih, trideset osoba bilo ranjeno.

Američki mediji objavili su u srijedu - citirajući neimenovane vojne dužnosnike - da su liječnici, koji su pratili specijalističku izobrazbu Hasana, prije godinu dana održali čitav niz sastanaka na kojima su raspravljali o problemima u vezi s kakvoćom njegovog rada, kao i mentalnim stanjem.

Kolege su opisale Hasana kao duhom odsutnog, inatljivog i često svadljivog kada se razgovaralo o muslimanskoj vjeri. Neki su se pitali je li možda 'psihotičan'.

Dužnosnici su se, međutim, odlučili ne ukloniti ga s radnog mjesta jer im se nije činio nasilan, a, uz to, smatrali su da će mu premještaj u Fort Hood, u srpnju, olakšati posao.

Nidal Hasan, koga je civilna policija višestruko ranila, oporavlja se u vojnoj bolnici kraj San Antonija, u Teksasu.

XS
SM
MD
LG