Linkovi

Kolegama psihijatrima osumnjičeni ubojica iz Fort Hooda bio sumnjiv još prije godinu dana


Skupina američkih liječnika koja je nadgledala obuku vojnog psihijatra osumnjičenog za masakr u bazi Fort Hood, prošli tjedan, prije godinu dana je izrazila zabrinutost zbog njegovog bizarnog ponašanja.

Prema izvješćima američkih medija – koji navode neimenovane vojne dužnosnike – liječnici koji su nadgledali obuku bojnika Nidala Malika Hasana održali su niz sastanaka na kojima su raspravljali o problemima u vezi s njegovim radom i mentalnim stanjem.

Kolege su opisale Hasana kao duhom odsutnog, inatljivog i često svadljivog kada se razgovaralo o muslimanskoj vjeri. Neki su se pitali je li možda 'psihotičan'.

Dužnosnici su se, međutim, odlučili ne ukloniti ga s radnog mjesta jer im se nije činio nasilan, a, uz to, smatrali su da će mu premještaj u Fort Hood ublažiti opterećenost na poslu.

Vlasti istražuju Hasanove motive u okružju zabrinutosti da nadležni dužnosnici i službe nisu zamijetili upozoravajuće znakove; da su oni bili zamijećeni, kažu, možda se mogao spriječiti napad u kojemu je 13 osoba izgubilo živote, a 30 ih je ranjeno.

XS
SM
MD
LG