Linkovi

Jane Goodall nije samo pomogla čimpanzama, već i poboljšala živote više od pola milijuna ljudi


Britanska primatologinja Jane Goodall provela je gotovo pola stoljeća proučavajući čimpanze u Nacionalnom parku Gombe u Tanzaniji. Njena otrkića uvelike su pridonijela onome što danas znamo o ponašanju ovih primata. Ova je znanstvenica također osnovala institut za zaštitu čimpanzi i njihovih staništa.

Jane Goodall oduvijek je znala da želi raditi sa životinjama. Kad joj je bilo 11 godina, svojoj je obitelji i prijateljima obznanila da će ići u Afriku i tamo živjeti sa životinjama te napisati knjigu o njima. Iako su svi na to, uz smijeh, odmahnuli, Jane Goodall kaže da ju je podržala njezina majka:

"Ona bi mi govorila: ‘Ako stvarno nešto želiš, budi vrijedna, iskoristi šanse koja ti se pružaju, nikad nemoj odustati, već nađi način da ostvariš svoj cilj.’"

Goodall je to i učinila. 1960. godine – kada joj je bilo 26 godina - otišla je u Afriku i započela istraživati čimpanze u rezervatu Gombe Stream u Tanzaniji. U sljedećih 50 godina, njezina su istraživanja proizvela većinu onoga što danas znamo o ponašanju tih životinja. Jedno od njenih najvažnijih otkrića bila je sposobnost čimpanzi da izrađuju i koriste oruđe:

"Do tada se mislilo da to mogu samo ljudska bića i da nas je to razlikovalo od ostalih iz životinjskog svijeta."

Ljubav Jane Goodall prema ovim primatima potaknula ju je 1977. na osnivanje instituta koji nosi njeno ime. Ta ustanova zalaže se za zaštitu čimpanzi, ali i njihovih staništa. Međutim, populacija čimpanzi sve je manja - zbog rastućeg gubitka staništa i zbog krivolova. Jane Goodall je zato 1994. osnovala poseban program za pomoć lokalnom afričkom stanovništvu pri razvoju ekonomskih alternativa krivolovstvu. Program se temelji na mikro-zajmovima za male tvrtke i učeničkim stipendijama za djevojke.

"Kada su stanovnici tih afričkih sela shvatili da nam je do njih stalo isto toliko koliko i do čimpanzi, stvari su se počele mijenjati na bolje," kaže Jane Goodall.

Ova znanstvenica osnovala je i edukacijski program koji pomaže mladim ljudima širom svijeta da postanu aktivni u svojim zajednicama:

"U načelu, svaka grupa odabere tri vrste projekata kojima će svijet učiniti boljim – jedan putem kojeg će pomoći ljudima, jedan za pomoć životinjama i jedan za očuvanje okoliša."

Za Jane Goodall, kojoj je danas 75 godina, snovi iz djetinjstva u potpunosti su se ostvarili. Njezino znanstveno djelo unijelo je značajne promjene na području primatologije, a njeni programi zaštite okoliša i razvoja poboljšali su živote oko 600 tisuća ljudi širom svijeta.

XS
SM
MD
LG