Linkovi

U Americi je sve izraženiji 'potrošaki stid' prilikom kupnje luksuzne robe


Nije nikakva tajna da je tijekom jednogodišnje recesije u američkoj ekonomiji znatno manje trošilo na sve što nije neophodno za život. Nekada su ljudi htjeli imati 'sve što i njihovi susjedi', ako ne i više, piše u Wall Street Journalu jedan od stručnjaka prodajne industrije.

Sada, Amerikanci pokušavaju uštedjeti više nego njihovi susjedi.

Ono što neki nazivaju potrošačkim kajanjem, ili luksuznim stidom, negativni je osjećaj koji pokvari onaj lijepi osjecaj, kojeg obično imamo nakon što kupimo nešto što smo željeli.

Ovakvi su osjećaji naveli čak i one imućnije potrošače, od kojih su neki prilično loše prošli zbog pada vrijednosti dionica na burzi, da zatvore svoje novčanike. List Wall Street Journal piše da, usljed ovakve situacije, i proizvođači luksuznih proizvoda, pronalaze nove marketinške taktike, kako bi odagnali osjećaje krivice kod potrošača i potaknuli njihovu želju za trošenjem.

Neke od ovih taktika uključuju i privatne intenetske prodaje luksuznih proizvoda, kako bi se njihovi potrošači osjećali privilegirano. Drugi pak, povezuju potrošnju s dobrotvornim aktivnostima – ako potrošači doniraju novac jednoj od dobrotvornih organizacija, dobit će popust pri kupnji nekih od luksuznih proizvoda. Neke kompanije povezuju kupnju s ekološkim poticajima, budući da vjeruju da je osjećaj potrošačke krivnje umanjen ako potrošač vjeruje da proizvod ne šteti okolišu.

Nadolazeća blagdanska sezona, vrijeme kada se najviše troši, bit će pravi test uspjeha ovakve promidžbene kampanje da se prevaziđe potrošačka krivnja. Nacionalna udruga trgovaca u maloprodaji kaže da su prognoze za božićnu sezonu shoppinga – pesimistične.


XS
SM
MD
LG