Linkovi

New York Times: 'Tribunal ne smije dopustiti Karadžiću da kontrolira suđenje'


'Radovan Karadžić i dalje muči svoje žrtve' – ovako Karadžićevo bojkotiranje suđenja komentira dnevnik New York Times, primjećujući da je i Slobodan Milošević koristio sličnu taktiku. Tribunal treba Karadžiću osigurati prava koja mu kao optuženiku pripadaju, no ne smije mu dopustiti da on kontrolira tijek suđenja – navodi se u uredničkom komentaru newyorškog lista.

New York Times također iznosi sumnju da su istinite tvrdnje srbijanskog državnog vrha koji tvrdi da ne zna gdje se nalazi Karadžićev ratni partner, Ratko Mladić. Komentar završava tvrdnjom da je za stabilizaciju Bosne i Hercegovine primjereno kažnjavanje ratnih zločinaca poput Karadžića i Mladića 'isto toliko važno' kao i provođenje političkih reformi za koje se zalaže Zapad.

******

Agencija Associated Press piše o dolasku druge bivše čelnice bosanskih Srba, Biljane Plavšić u Beograd, nakon što je puštena iz zatvora u Švedskoj, u kojem je odslužila šest od 11 godina svoje kazne.

Biljana Plavšić bila je osuđena 2003. za zločin protiv čovječnosti, a u zatvoru je ukupno provela devet godina. Iako je pred Tribunalom izrazila kajanje, Biljana Plavšić odbila je svjedočiti protiv Slobodana Miloševića kao i drugih optuženih bosanskih Srba.

Associated Press navodi da je 79-godišnja Biljana Plavšić u zatvoru vrijeme kratila 'šetnjama i pečenjem kolača'.


XS
SM
MD
LG