Linkovi

Tužitelj Alan Tieger počeo s iznošenjem dokaza protiv Radovana Karadžića


Drugog dana suđenja Radovanu Karadžiću na haaškom Tribunalu, optuženik je ponovno izbivao iz sudnice, bojkotirajući tako postupak koji se protiv njega vodi zbog – kako navodi optužnica – genocida i ratnih zločina, počinjenih za rata u Bosni i Hercegovini. No, kako iz den Haaga javlja Lauren Comiteau, suđenje se nastavlja.

Stolica namijenjena optuženom i drugi je dan suđenja bivšem vođi bosanskih Srba bila prazna. No, predsjednik suda O-Gon Kwon nije gubio vrijeme – rekao je da će Karadžić snositi posljedice svoje odluke. 'S obzirom da je optuženi svojevoljno i jasno odustao od svog prava da bude nazočan suđenju, sud je odlučio da se postupak nastavlja, bez obzira što optuženog nema' – izjavio je sudac O-Gon Kwon.

Tužitelj Alan Tieger na dramatičan je način počeo s iznošenjem dokaza koji terete Radovana Karadžića. Prvo je govorio o masakru u Srebrenici, gdje su bosanski Srbi ubili oko osam tisuća Bošnjaka. Nakon tog najvećeg masakra u Europi od svršetka Drugog svjetskog rata – rekao je Tieger – Karadžić je pred parlamentom bosanskih Srba izjavio da je on, kao vrhovni zapovjednik, naredio napad na Srebrenicu. 'Ovaj se predmet odnosi na odgovornost vrhovnog zapovjednika. Sudi se čovjeku koji je probudio sile nacionalizma, mržnje i straha, kako bi ostvario svoju viziju etnički podijeljene Bosne. Taj čovjek je pred nama, Radovan Karadžić' – rekao je pred haaškim sudom tužitelj Alan Tieger.

Optužnica će pred suce izvesti niz svjedoka – od bivših Karadžićevih suradnika, međunarodnih dužnosnika, pa do Karadžićevih žrtava. Namjera joj je pokazati da je Radovan Karadžić bio dio zajedničkog kriminalnog pothvata s ciljem da se ne-srpsko stanovništvo protjera iz dobrog dijela Bosne i Hercegovine.

Ovaj su plan – tvrdi optužnica – početkom devedesetih bosanski Srbi provodili sustavno, ubijajući pripadnike drugih naroda, čineći druge ratne zločine, granatirajući mnoga mjesta, zatvarajući ljude u logore, a u slučaju Srebrenice, služeći se čak i genocidom.

Alan Tieger je najavio da dokazni materijal sadrži i mnoge Karadžićeve izjave, od prisluškivanih telefonskih razgovora pa do snimki njegovih javnih govora. Jučer se u haaškoj sudnici čuo dio Karadžićeva govora u bosanskohercegovačkom parlamentu, prije početka oružanog sukoba, u kojem on prijeti svojih sugrađanima koji nisu Srbi.

Tužitelj tvrdi da je Radovan Karadžić bio neprikosnoveni vođa bosanskih Srba. No, prije nego tužba iznese svoje argumente i dokaze, Tribunal mora riješiti pitanje Karadžićeva ne-dolaska na suđenje. Ukoliko on nastavi s bojkotom, može se dogoditi da će mu sud imenovati pravnog predstavnika na ročištima, čemu se Karadžić protivi.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, kada će tužitelji početi s iznošenjem dokaza protiv bivšeg vođe bosanskih Srba.

XS
SM
MD
LG