Linkovi

Četrnaest američkih vojnika i agenata za borbu protiv droga stradalo u Afganistanu


U dvije helikopterske nesreće u Afganistanu, u ponedjeljak, poginulo je 14 američkih vojnika i civila, što je jedan od najvećih gubitaka ljudstva američkih snaga od početka invazije 2001. godine.

NATO savez je priopćio da su sedam američkih vojnika i tri agenta američke Nacionalne uprave za borbu protiv droga stradali kad se njihov helikopter srušio na zapadu Afganistana. Međunarodne snage kažu da je do pada došlo nakon borbi s pobunjenicima za koje se sumnjalo da krijumčare drogu. NATO je priopćio da je ubijeno 12 neprijateljskih boraca.

Talibani su preuzeli odgovornost za rušenje helikoptera u pokrajini Badghis, međutim NATO kaže da ne vjeruje da je helikopter srušen od neprijateljske vatre.

U jednom drugom incidentu danas u Afganistanu dva su se helikoptera sudarila u letu, pri čemu su poginula četiri američka vojnika.

Vezano uz Afganistan, recimo i to da je predsjednik Obama jučer u Bijeloj kući vodio razgovore o strategiji u toj zemlji sa svojom ekipom za nacionalnu sigurnost. Razgovori se vode oko toga da li da se objavi nova ratna strategija prije okončavanja afganistanskog izbornog procesa.

Drugi krug predsjedničkih izbora zakazan je za 7. studenog, nakon što su rasprostranjene izborne prevare bacile sjenu na prvi krug glasovanja u kolovozu. Protivnik predsjednika Karzaija u drugom krugu, Abdulah Abdulah, zatražio je da se prije ovog glasovanja zamjeni šef izbornog povjerenstva. Bivši ministar vanjskih poslova rekao je novinarima u Kabulu da taj dužnosnik nema "kredibilitet" i da ga treba odmah zamijeniti neki drugi član povjerenstva.

Iz Kabula i vijest da su drugi dan za redom izbili protu-američki prosvjedi. Prosvjednici su ogorčeni navodima da vojnici zapadnih zemalja u Afganistanu pale svetu muslimansku knjigu Kuran. Američke i afganistanske vlasti poriču ove navode i kažu da se radi o dezinformaciji koju šire talibani.

XS
SM
MD
LG