Linkovi

Glavni suparnici na afganistanskim predsjedničkim izborima isključuju mogućnost diobe vlasti


Afganistanski predsjednik Hamid Karzai i njegov glavni suparnik Abdullah Abdullah odbacili su mogućnost diobe vlasti umjesto drugog kruga predsjedničkih izbora, te će tako glasovanje 7. studenog biti održano kako je najavljeno.

Gospodin Karzai je u intervjuu CNN-u izjavio da je pristao na održavanje drugog kruga izbora zbog mira, stabilnosti i 'budućnosti demokracije u Afganistanu', te dodao da će, ako pobijedi na izborima, pozdraviti ulazak gospodina Abdullaha u njegovu vladu.

Abdullah Abdullah, izazivač predsjednika Karzaija u drugom krugu afganistanskih predsjedničkih izbora, izjavio je kako je predan drugom krug glasovanja, sve dok se proces bude odvijao na transparentan i vjerodostojan način. Bivši afganistanski ministar vanjskih poslova izjavio je za američku televizijsku mrežu Fox da ne želi bojkotirati izbore 7. studenog jer ne želi da izborne kampanje izgube zamah. Međutim, u izjavi za CNN rekao je da ne želi da zemlja još jednom prođe "istu sagu" kao na manjkavim izborima u kolovozu.

Kredibilitet afganistanskog čelništva od kritične je važnosti za administraciju predsjednika Obame koja trenutno razmatra novu američku strategiju u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG