Linkovi

Američki profili: Lisa Jackson, direktorica američke Agencije za zaštitu okoliša


U seriji Američki profili danas predstavljamo direktoricu američke Agencije za zaštitu okoliša, Lisu P. Jackson.

Svaki put kad Lisa Jackson zakorači u svoj ured direktorice Agencije za zaštitu okoliša, sjeti se svog oca. To je stoga što je zgrada u kojoj ona radi nekoć bila sjedište Američke poštanske službe, pa se na podu Lisinog ureda nalazi veliki grb te službe.

"Moj je otac radio za američku poštu. Bio je poštar u New Orleansu, gradu u kojem sam odrasla. Ne samo da mu je u to doba vlada pružila veliku šansu, kao crncu koji je odrastao na segregiranom jugu Amerike, već mu je ona ponudila izvrstan posao i dobre beneficije za njegovu obitelj. A to je u mene usadilo osjećaj za istinsko služenje zajednici."

Lisa Jackson usvojena je netom nakon njenog rođenja 1962. godine. Odrasla je u njuorlinškom devetom gradskom okrugu – siromašnoj četvrti, naseljenoj uglavnom Amerikancima afričkog podrijetla. Za svog nedavnog govora upućenog srednjoškolcima u North Carolini, Lisa Jackson govorila je kako nije bilo lako odrastati u okrugu Lower Ninth Ward:

"Segregacija u školama na američkom jugu okončana je svega nekoliko godina, čak ni puno desetljeće prije nego što sam ja bila krenula u malu školu. A mojoj obitelji nije bilo lako, morala se nositi s puno toga. Niti jedan od mojih roditelja nije završio koledž i, iako su se oboje borili u životu, shvaćali su vrijednost kvalitetne naobrazbe."

Lisa Jackson tome dodaje da su su se njeni roditelji potrudili da i ona shvati važnost obrazovanja. Stoga je, kaže, bila dobra učenica u školi, što joj je pomoglo da se upiše na studij kemije, a potom i na poslijediplomski studij kemijskog inženjeringa. Ta joj je naobrazba, dodaje, pomogla u pronalasku njenog poziva i kasnije, karijere.

A dodatna strast za očuvanjem okoliša dovela ju je 1986.-e godine do američke Agencije za zaštitu okoliša. Jackson je prvo radila u Washingtonu, a onda u u Agenciji za zaštitu okoliša na području New Yorka – na regulacijama, organiziranju čišćenja opasnog otpada i provođenju zakona o opasnom otpadu.

Nakon 16 godina u ovoj agenciji, zaposlila se kao asistentica povjerenika za poštivanje i provedbu zakona pri Ministarstvu zaštite okoliša u New Jerseyu. 2006.-e je sama postala povjerenikom, odgovornim za dvije tisuće 900 uposlenika. Na njen zahtjev, New Jersey je postao jedna od malobrojnih saveznih država koja je izglasala zakon o globalnom zatopljavanju koji nalaže drastična smanjenja u ispuštanju štetnih plinova.

2008.-e godine guverner New Jerseya imenovao Lisu Jackson za svoju načelnicu. No, na tom je položaju bila samo dva tjedna jer ju je u međuvremenu tada budući američki predsjednik Barack Obama predložio za upraviteljicu američke Agencije za zaštitu okoliša.

Nedugo nakon stupanja na ovaj položaj, Jackson je poslala pismo upućeno na 18 tisuća uposlenika te agencije, obavijestivši ih da će njen ured obnoviti nastojanja da pomogne siromašnim i zanemarenim zajednicama:

"To sam uradila – da tako kažem - ‘na svoju ruku,’ jer vjerujem da, ako to učinimo, onda se brinemo za sve druge. Ne radi se o nama ili njima. To nije kolač kojeg se treba razrezati. … Hoću reći da mislim da, ako se usredotočimo na siromašne i zapostavljene, naš će posao dobiti pravi smisao."

Pozicija Lise Jackson u Agenciji za zaštitu okoliša pruža joj jedinstvenu platformu za promidžbu zaštite okoliša. Ona želi da se ljudi širom svijeta više angažiraju u zaštiti svoje zemlje, zraka i vode. Jer, kaže ona, čisti zrak i čista voda su osnovna ljudska prava. Jackson se također nada da će u svoju agenciju unijeti novi osjećaj za hitne promjene, poput onog koji je Baracku Obami donio pobjedu na predsjedničkim izborima.

"S ovim predsjednikom očito imamo priliku da postignemo napredak na planu čiste energije i klimatskih promjena. Mislim da je to ključno za našu budućnost kao naroda, naš prosperitet, radna mjesta i sigurnost."

Lisa Jackson kaže da Agencija za zaštitu okoliša mora djelovati snažno i samouvjereno kako bi smanjila ispušne plinove koji utječu na klimatske promjene, poboljšala kvalitetu zraka, kontrolirala opasnosti od kemikalija, očistila opasni otpad te sačuvala američku vodu – a sve to u kontekstu pravične zaštite okoliša u okviru postojećih zakona.

XS
SM
MD
LG