Linkovi

SAD-Rusija: Nije vrijeme za dodatne sankcije protiv Irana


Američka državna tajnica Hillary Clinton je priopćila da još nije vrijeme za dodatne sankcije protiv Irana i pozdravila je Rusiju zbog njene suradnje po tom pitanju. Do ovih izjava američke državne tajnice došlo je u Moskvi nakon sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim. Lavrov se složio s gospođom Clinton rekavši da bi uvođenje sankcija protiv Teheran zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa u ovom trenutku bilo kontraproduktivno.

Ruski je ministar dodao da su Sjedinjene Države i Rusija učinile značajan napredak u planovima za smanjivanje nuklearnih arsenala. Dvije strane pregovaraju o novom sporazumu koji bi trebao zamijeniti postojeći Sporazum o smanjivanju strateškog naoružanja START koji istječe u prosincu. Tijekom svog današnjeg boravka u Moskvi Hillary Clinton se susreće i s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevim. Vjeruje se da će s njime, između ostalog, razgovarati o ratu u Afganistanu i novom proturaketnom planu obrane predsjednika Obame.

Objava predsjednika Obame da će odustati od postavljanja proturaketnog štita u središnjoj Europi odobrovoljila je Rusiju, koja je to smatrala prijetnju svojoj sigurnosti. Kremlj je izrazio zanimanje da surađuje s Washingtonom na novom proturaketnom sustavu. Administracija predsjednika Obame pokušala je krenuti ispočetka u odnosima s Moskvom, nakon što su bile opterećeni tijekom administracije predsjednika Busha. I dok je državna tajnica Clinton pohvalila rusku suradnju glede Irana i Sjeverne Koreje,dodala je da će i dalje postojati neslaganja oko nekih pitanja. Spomenula je da Washington i Moskva ne gledaju istim očima na Gruziju, ponavljajući da Sjedinjene Države ne priznaju neovisnost odcjepljenih područja Abhazije i Južne Osetije.

XS
SM
MD
LG