Linkovi

Knjiga tjedna: 'Slijedećih stotinu godina', Georgea Friedmana


U stoljeću koje je tek počelo, bit će ratova koji će se voditi iz svemira, između zemalja koje su danas prijateljske. Svjetsko stanovništvo će se smanjiti, a industrijske zemlje će se nadmetati za imigrantsku radnu snagu. Poljska, Turska, Meksiko i Japan izronit će kao velike sile. To su samo neka od zaprepašćujućih predviđanja Georgea Friedmana, osnivača i direktora kompanije Stratfor, u Austinu, koja klijentima diljem svijeta pruža informacije o međunarodnim trendovima. U svojoj novoj knjizi, naslovljenoj "The Next 100 Years", Friedman iznosi svoja uvjerenja o promjenama svijeta u ovom stoljeću.

Danas su u središtu pažnje izazovi osiguravanja prehrane rastućeg svjetskog stanovništva, odgovor na globalno zatopljavanje, kao i nalaženje alternativnih izvora energije umjesto fosilnih goriva. George Friedman, međutim, vjeruje da će većina tih pitanja biti bačena u sjenu pred izazovom smanjenja broja stanovnika u svijetu, udruženog sa starenjem najvećeg dijela trenutne populacije.

"S jedne strane, svi još govore o populacijskoj eksploziji; s druge strane, svi znamo da društvo stari. To se starenje ne očituje samo sve većim brojem osijedjelih ljudi, nego i smanjenjem broja stanovnika u mnogim zemljama; Njemačka i Rusija, primjerice, imat će 25 do 30 posto manji broj stanovnika," kaže Friedman.

Industrijske zemlje s opadajućim brojem stanovnika sve više će trebati imigrante iz manje razvijenih zemalja da za njih rade. "Kako će se sve više očitovati nedostatak radne snage, netko će morati doći u te napredne industrijske zemlje da radi poslove za koje nema dostupne radne snage. Dakle, počet ćemo se nadmetati za imigrante," kaže Friedman.

Friedman kaže da će europskim zemljama biti vrlo teško asimilirati te imigrante, posebice muslimane, čiji običaji i vrijednosti su često oprečni onima sekularne europske kulture.

Međutim, njegove demografske prognoze dočekane su sa skepsom među aktivistima za smanjenje rasta stanovništva. Jedna od tih skeptika je i Elizabeth Leahy Madsen, znanstvenica u organizaciji Population Action International: "Projekcije budućeg stanovništva, koje su objavili Ujedinjeni narodi, pretpostavljaju da će se stope plodnosti svih zemalja izjednačiti na istoj, prilično niskoj razini. Međutim, trenutačni trendovi i u razvijenim zemljama i u zemljama u razvoju ne ukazuju da se takva konvergencija stope plodnosti zaista i događa."

Drugim riječima, kaže ona, smanjenje broja stanovnika Zemlje, o kojemu govori Friedman, neće se dogoditi bez velikih napora promicanja kontrole rađanja. Ali, George Friedman se ne buni protiv takve politike; on jednostavno kaže da misli da će problem biti riješen tijekom ovog stoljeća.

U svojoj knjizi, Friedman malo pažnje poklanja globalnom zatopljavanju – premda ga smatra vrlo ozbiljnim problemom! - jer vjeruje da će taj problem biti riješen. Ne drastičnom štednjom koja bi obogaljila ekonomiju nego nečim što dolazi ravno iz science-fictiona: nizovima i nizovima solarnih kolektora u svemiru.

"U svemiru ima mnogo mjesta da se postave solarni kolektori. Jedini je problem poslati to natrag na Zemlju, a za to postoje dva načina: jedan je putem kabla, a drugi mikrovalnim zračenjem," kaže Friedman.

Friedman kaže da takva ideja može sada zvučati nevjerojatno, ali ističe da su mnoge ideje koje su se pojavile u science-fictionu prije stotinjak godina – poput zračnih putovanja diljem svijeta, satelita i telekomunikacija – danas najuobičajenija stvar.

Među iznenađujućim prognozama Georgea Friedmana je uspon Poljske i Turske kao velikih sila, te Meksika kao izazivača Sjedinjenim Državama za dominaciju u Sjevernoj Americi prije kraja ovog stoljeća.

No, u slijedećih nekoliko desetljeća, smatra Friedman, niti jedna sila u usponu, čak niti Kina, neće ugroziti primat Sjedinjenih Država. "Kada se razmotre temeljne stvari, nemoguće je zamisliti da bi ijedna druga zemlja prestigla Sjedinjene Države u vremenskim okvirima ovog stoljeća."

Do sredine stoljeća, kaže Friedman, vjerojatno će se dogoditi svjetski rat i to oružjima u svemiru, a Japan bi mogao lansirati iznenađujući napad na američke orbitirajuće borbene platforme iz baza na Mjesecu … svojevrsna 'Rat zvijezda' verzija japanskog napada na američku flotu u Pearl Harboru, 1941.

George Friedman priznaje da nema kristalnu kuglu u kojoj gleda budućnost i da bi mogao biti u krivom oko razvoja događaja, ali, kaže, konačnu ocjenu njegovih prognoza moći će dati samo oni koji će biti živi za stotinu godina.

XS
SM
MD
LG