Linkovi

Obama: 'Iran ima pravo na civilnu nuklearnu tehnologiju, ali novootkriveni objekt nije konzistentan s civilnim programom'


Čelnici Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske izjavili su da Iran mora objaviti sve pojedinosti o svom nuklearnom programu upozoravajući da će ga međunarodna zajednica držati odgovornim. Kako iz Pittsburgha javlja Paula Wolfson, predsjednik Obama, britanski premijer Gordon Brown i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy govorili su o drugom iranskom objektu za obogaćivanje urana.

Predsjednik Obama je rekao kako otkriće da Iran gradi drugi objekt za obogaćivanje urana te da je to pokušao sakriti pokazuju prave nakane Teherana.

Predsjednik je kazao da Iran mora objaviti sve pojedinosti o svom nuklearnom programu ili će se suočiti s posljedicama: "Iranska vlada mora pokazati svojim djelima da su njene nakane mirotvorne ili će biti smatrana odgovornom prema međunarodnim standardima i međunarodnom pravu.

Predsjednik Obama govorio je u Pittsburghu pred nastavak sastanka čelnika skupine G-20, industrijaliziranih zemalja. Iran je objavio postojanje podzemnog objekta za obogaćivanje urana ovog tjedna nakon što su to doznale zapadne obavještajne agencije. Predsjednik Obama je rekao da novi objekt predstavlja još jedan znak iranskog prkošenja međunarodnoj zajednici: "Iran ima pravo na civilnu nuklearnu tehnologiju koja odgovara energetskim potrebama iranskog naroda. No veličina i konfiguracija ovog objekta nije konzistentna s civilnim programom."

Slične poruke Iranu iznijeli su britanski premijer Gordon Brown i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

XS
SM
MD
LG