Linkovi

Na Glavnoj skupštini UN-a, o Iranu, nuklearnom oružju, suradnji, posljedicama krize...


Predsjednik Barack Obama predsjedao je zasjedanju Vijeća sigurnosti, održanom na razini summita, koje je jednoglasno usvojilo rezoluciju o svijetu bez nuklearnog oružja. Sastanak je održan na marginama drugog dana zasjedanja Glavne skupštine Ujedinjenih naroda.

Zasjedanje Vijeća sigurnosti bilo je usredotočeno na neširenje nuklearnog oružja i razoružanje, te na rezoluciju koja poziva na akciju u sprečavanju širenja atomskog oružja. Predsjednik Obama je predsjedao sastankom; prvi puta da je jedan američki predsjednik to učinio. On je Vijeću rekao da Ujedinjeni narodi trebaju 'odigrati ključnu ulogu' u sprečavanju nuklearne krize.

„Povijesna rezolucija koju smo upravo usvojili,“ – rekao je predsjednik Obama, „čuva kao svetinju našu zajedničku predanost određenom cilju – svijetu bez nuklearnog oružja. Ona donosi složnost Vijeća sigurnosti oko širokog okvira za djelovanje na smanjenju nuklearnih opasnosti dok radimo na postizanju tog cilja,“ rekao je američki predsjednik. Ta rezolucija također ima za ciljeve ojačavanje sporazuma o nuklearnoj neproliferaciji, održavanje nuklearnih materijala izvan ruku terorista, te osiguravanje razvitka nuklearne energije za mirnodopske svrhe.

U međuvremenu, nastavila se rasprava u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da njegova vlada želi mir s Palestincima, ali da zahtijeva obuzdavanje 'sila terora koje predvodi Iran'. On je odbacio kao 'pristrano i nepravedno' izvješće Vijeća UN-a za ljudska prava u kojemu se Izrael optužuje za ratne zločine tijekom svoje ofenzive u Gazi, u prosincu prošle godine, rekavši da je Izrael djelovao u samoobrani od raketnih napada militanata. Međutim, naglasio je da je najkritičnija prijetnja s kojom se danas suočava svijet – Iran s nuklearnim oružjem.

„Najveća opasnost s kojom se suočava svijet danas je brak između vjerskog fundamentalizma i oružja masovnog uništavanja. Najurgentniji izazov pred ovim tijelom je spriječiti tiranine iz Teherana da se domognu nuklearnog oružja,“ rekao je izraelski premijer Netanyahu, te uputio skupštini pitanje: „Jesu li članice Ujedinjenih naroda spremne na taj izazov?“

Osvrnuvši se, kako je izgledalo, na trend u Latinskoj Americi, prema lijevo orijentiranim vladama, venezuelanski predsjednik Hugo Chavez je rekao da se događa revolucija i da je socijalizam put spasenja. Odnosi Sjedinjenih Država i Venezuele napeti su već nekoliko godina, premda su se obje zemlje ove godine složile da rade na odnosima temeljenim na uzajamnim interesima. U svom posljednjem govoru u New Yorku, 2006., Chavez je predsjednika Georgea Busha nazvao 'đavlom', dodavši da dvorana smrdi po sumporu. Jučer, on je izrazio nešto povoljnije mišljenje o predsjedniku Obami, nazvavši ga 'inteligentnim čovjekom'.

„Nadam se da će Obama uspjeti vidjeti – zaista vidjeti! – ono što treba vidjeti i da će donijeti promjenu. Ovdje više ne smrdi po sumporu … smrad je nestao. Sada miriše na nešto drugo, miriše na nadu,“ rekao je venezuelanski predsjednik.

Novi japanski premijer Yukio Hatoyama, koji je tek preuzeo dužnost prošli tjedan, rekao je da se njegova zemlja nada da će biti 'most' za svijet sučeljen s izazovima poput globalne financijske i ekonomske krize, klimatskim promjenama, nuklearnom ne-proliferacijom, te borbom protiv siromaštva. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je da njegova zemlja želi jaku suradnju sa svim svojim susjedima, kao i postizanje sveobuhvatnog rješenja za problem Cipra. Afrički predsjednici iz Ruande, Gane i Sierra Leonea su, svaki ponaosob, istaknuli negativne posljedice globalne financijske krize i krize hrane, kao i rastuće posljedice klimatskih promjena, na razvitak njihovih zemalja.

XS
SM
MD
LG