Linkovi

Panetta: 'Iran još nije odlučio treba li u nuklearnom programu poduzeti i posljednji, odlučujući korak'


Sjedinjene Države i američki saveznici već dugo tvrde da Iran nastoji postati nuklearna sila. No, najviši dužnosnik Središnje obavještajne službe CIA-e kaže da iransko vodstvo još uvijek nije sigurno treba li učiniti posljednji, neopozivi korak proizvodnje atomske bombe. Analitičar Glasa Amerike, Gary Thomas o ovoj je temi razgovarao sa direktorom CIA-e, Leonom Panettom.

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, direktor CIA-e Leon Panetta kaže da Iran stiče znanje i razvija svoje nuklearne potencijale, ali da među iranskim čelnicima postoje različita stajališta o tome treba li ići dalje te napraviti nuklearnu bombu: "Prema našem mišljenju i obavještajnim podacima kojima raspolažemo, iako Iran razvija nuklearne sposobnosti u smislu nisko-obogaćenog urana, još uvijek se vodi debata unutar samog Irana o pitanju treba li krenuti dalje ili ne. Na jedan način, mi se nadamo da nam to ostavlja otvorenu mogućnost da utječemo na budući pravac ove zemlje."

Agencija Associated Press izvješćuje da stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju vjeruju da je Iran već razvio sposobnost izgradnje nuklearnog oružja. Međutim, ova je agencija izdala priopćenje u kome se kaže da oni nemaju nikakve konkretne dokaze da je Iran uključen u program izgradnje nuklearnog oružja.

Lipanjske predsjedničke izbore u Iranu, na kojima je predsjednik Mahmud Ahmadinedžad proglašen pobjednikom, opozicija naziva prijevarom. Tisuće prosvjednika izašle su na ulice, na što je vlada odgovorila masovnim uhićenjima, i suđenima simpatizerima opozicije. Leon Panetta kaže da je politička situacija u Iranu još uvijek promjenjiva kao rezultat tih događaja: "Mi ustvari još uvijek nismo sigurni koje su implikacije ovih izbora, no jedna je stvar sigurna – u Iranu i dalje postoje previranja kao rezultat ovih izbora. Iako su vrhovni vjerski vođa Khamenei, i predsjednik Ahmadinedžad usuglasili svoja stajališta, i čini se da kontroliraju zemlju, još uvijek se čuju oporbeni glasovi."

Panetta dodaje da su implikacije po Sjedinjene Države i dalje neizvjesne, dok administracija predsjednika Obame pokušava uspostaviti dijalog sa Iranom. Kao rezultat izbora, teško je znati hoće li čelnici ove zemlje sada zauzeti više tvrdolinijaški stav, u kom bi slučaju za Sjedinjene Države bilo teže uspostaviti diplomatske odnose sa njima, ili je za njih ono što se dogodilo na izborima znak da pokušaju vidjeti mogu li uspostaviti bolje odnose sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama.

Predsjednik Obama objavio je jučer da planira promjenu strategije glede postavljanja raketnog obrambenog štita u istočnoj Europi, te da će novi sustav biti namijenjen presretanju iranskih raketa kratkog i srednjeg dometa. Raniji plan temeljio se na prijetnji dalekometnih raketa. Analitičari kažu da sve i da je Iran već razvio nuklearno oružje, oni još uvijek trebaju razviti tehnologiju potrebnu za lansiranje raketa s nuklearnom bojevom glavom.

Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Francuska, Britanija i Njemačka iz skupine P-5 plus jedan, održat će razgovore s Iranom o cijelom nizu tema. Gospodin Panetta kaže će Sjedinjene Države pomno istraživati situaciju u nekoliko sljedećih tjedana kako bi vidjeli hoće li novi odnosi nakon nedavnih izbora biti poboljšani.

XS
SM
MD
LG