Linkovi

Bernanke: "Recesija prošla, no građani to neće odmah osjetiti"


Guverner američke Središnje banke Ben Bernanke je izjavio kako je recesija "vrlo vjerojatno prošla", međutim upozorio je da će trebati vremena da Amerikanci počnu osjećati da se gospodarska situacija poboljšava.

Guverner Bernanke je danas izjavio da gospodarske statističke informacije ukazuju na to da američka ekonomija ponovno bilježi rast te da će se rast nastaviti i sljedeće godine. Međutim, složio se s ekonomskim prognozama koje kažu da se, unatoč rastu, neće otvarati velik broj novih radnih mjesta te da će stopa neuposlenosti biti visoka još neko vrijeme.

Ovo Bernankeovo stajalište o gospodarstvu u suprotnosti je s onim što misle drugi ugledni američki dužnosnici. Ministar financija Timothy Geithner izjavio je za televizijsku mrežu ABC da administracija neće smatrati da je recesija prošla sve dok neuposleni Amerikanci ne budu ponovno mogli pronaći posao. Geithner je dodao kako "taj trenutak još nije nastupio".

Stopa neuposlenosti u Sjedinjenim Državama popela se u kolovozu na najvišu razinu u posljednjih 26 godina a neki ekonomisti tvrde da bi mogla premašiti 10 posto prije negoli počne padati.

Ministar Geithner je također rekao da vlada radi na tome da povuče svoja ulaganja iz financijskog sektora i automobilske industrije, iako bi taj proces mogao potrajati. Medijska izvješća danas govore o tome da vlada počinje s razgovorima o prodaji svog udjela u financijskom konglomeratu Citigroup. Vlada je – u svrhu sanacije - dala ovoj financijskoj ustanovi 45 milijardi dolara u hitnim zajmovima i za to je dobila vlasnički udjel od oko sedam milijuna i 700 tisuća dionica. Od tada, vrijednost dionica Citigroupa je narasla za dodatnih 9 milijardi i 800 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG